söndag, december 06, 2009

2009-99: Ulla Wagner: Det drömda Japan

Ida Trotzig var svensk, men sedan barnsben förälskad i allt som hade med Japan att göra. Hon gifte sig sedermera med en svensk som var anställd i Japan och flyttade själv dit 1888. Hon lärde sig japanska och japanska seder. Vid ett besök i Sverige kom hon i kontakt med Etnografiska museet som bad henne köpa fotografier över Japan för dess räkning, och det är de fotografierna som ligger till grund för den här boken.

Fotografierna i boken är från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, och de flesta av dem (åtminstone de som återges i boken) visar typiska miljöer och människorna i dem. Det är däremot ont om direkta porträtt och landskapsbilder. Det kan ibland vara svårt att avgöra om bilderna är tagna i verkliga miljöer eller om de är återskapade i ateljé, men ofta tycks det vara människor i sin vardag.

Tillsammans med bilderna finns en text som förklarar Japan under Meiji-tiden, dels rent historiskt och dels mer ur ett etnografiskt perspektiv. Texten är uppdelad efter ämnen som jordbruk, handel, religion och hemmaliv. Bilderna är arrangerade så att de illustrerar respektive avsnitt.

Texten är skriven idag, men innehåller en hel del längre citat från andra källor. Ibland är det artiklar skrivna av Ida Trotzig, ibland andra tidiga japanresenärer. Att de här texterna är skrivna på ett gammaldags sätt är inte förvånande, men det känns ofta som om även huvudtexten kunde vara formulerad för hundra år sedan. Jag ska inte säga att det är ett problem eftersom texten behandlar historiska fenomen och helt klart är uppdaterad, men det kändes lite anakronistiskt.

Oavsett det så är texten intressant, och många av bilderna är (som äldre fotografier så ofta är) fantastiska att titta på. Jag har varit i Japan, men det Japan som skymtar fram på de här bilder från över hundra år sedan är ett helt annat Japan än det jag sett. Produktionsmässigt är den här boken en utmärkt coffeetablebok -- den är snyggt inbunden och full av vackra fotografier -- men i det här fallet är den dessutom försedd med en riktigt intressant text. Rekommenderas!

Ulla Wagner: Det drömda Japan
Carlssons, 2009
159 sidor
ISBN: 978-91-7331-278-3

Andra bloggar om: , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: