måndag, december 07, 2009

Inför klimatmötet i Köpenhamn

Inför klimatmötet i Köpenhamn har 56 tidningar världen över publicerat en gemensam ledare där de manar världens ledare att komma överens om något konstruktivt. (Corren här i trakten passar på att lyfta fram en av klimatförnekarna...)

Det har nu meddelats att de här förhandlingarnas svarte Petter USA kommer att delta på hösta nivå under förhandlingarnas slutskede. Tidigare var det sagt att Barack Obama bara skulle titta in i början av förhandlingarna, på väg till utdelningen av fredspriset. Möjligen betyder det att deras förhoppningar om att det faktiskt kommer att bli ett avtal har ökat.

Det som annars ställer till det i förhandlingarna är vad det är man egentligen ska jämföra och vilka det är som ska stå för de största förändringarna. Kina är numer det land som släpper ut mest koldioxid, men det säger egentligen mer om USAs ofantliga utsläpp än om Kinas, eftersom befolkningen i Kina är åtskilliga gånger större än den i USA. Kineserna tycker att det är koldioxidintensiteten (dvs utsläpp per capita) som ska räknas och inte de faktiska utsläppen, och de siktar på att minska den med 40-45% från 2005 till 2020. Man vill också att den största kompensationen för utsläpp ska göras där produkter konsumeras, inte där de produceras.

Deras första punkt är det bara att hålla med om. Den andra är lite mer komplicerad. Inte för att den är fel i sig, men för att det antagligen är svårt att genomföra. Det vore bättre om kompensationen gjordes vid tillverkningen på ett sätt som märktes på priset. För att en sådan lösning ska kunna fungera krävs det naturligtvis att alla tillverkningsländer gör likadant, för annars kommer bara all tillverkning att flytta till den nationen som blir den värsta miljöskurken (vilket väl, tyvärr, är ungefär hur det ser ut idag också...).

Avslutningsvis: tänk på vad du själv kan göra för att minska dina utsläpp. Läs Camillas miljöjulkalender.

Andra bloggar om: , , ,
Technorati Technorati tags: , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: