måndag, januari 04, 2010

2009-126: Neil Gaiman: Season of Mists

Dream och hans syskon kallas till en familjeträff av den äldste brodern, Destiny. Det är första gången de alla ses (utom brodern Destruction, som ingen vet var han är) på väldigt länge. Desire och senare Death övertygar Dream om att hans hantering av sin relation till en mänsklig kvinna i ett tidigare avsnitt inte var bra. Med tanke på att han dömde sin älskade till helvetet så är det väl bara att hålla med.

Nu, ett antal tusen år senare är Dream övertygad om att han gjort fel och bestämmer sig för att hämta tillbaka Nada från helvetet. Problemet är att han redan i första volymen gjorde sig ovän med Lucifer när han besökte helvetet för att återfå sin hjälm. Han ger sig trots det iväg till helvetet och förväntar sig problem, men är fast besluten att göra vad han kan för den han en gång älskade (och kanske rent av fortfarande älskar). Han är dock inte beredd på den sortens problem som uppstår när det visar sig att hela helvetet är tomt. Lucifer har precis kört iväg alla därifrån och håller på att låsa portarna, då han bestämt sig för att abdikera. Dream får nycklarna och finner sig plötsligen vara herre över helvetet.

Detta ger flera problem. Alla de döda som befann sig i helvetet är nu spridda över andra riken, inklusive människornas vanliga värld. Nada som Dream ville rädda är på okänd plats. Som om det inte vore nog med det så kommer en hel skock delegationer av gudar (vissa kända från tidigare episoder, andra inte) till Dream och hävdar att just de bör få överta nyckeln till helvetet. Flera av dem kopplar sina presentationer till löften om saker som Dream vill ha eller hot.

Det här albumet (som många andra Sandman-album, för den delen) är illustrerat av en hel massa olika illustratörer. Det leder till en viss spretighet, men det öppnar också för möjligheten att variera stilarna utifrån vad det aktuella ämnet är. På samma sätt så används ett otal olika stilar av pratbubblor för olika personer, vilket gör att det blir mycket lättare att hålla reda på vem som säger vad eftersom det syns skillnad på bubblorna.

Det slutliga beslutet från Dream om vem som faktiskt får överta nycklarna till helvetet känns lite som deus ex machina, men det är inte utan att det också passar bra. Resultatet öppnar också för en knorr i det sista kapitlet som inte alls var vad de övertagande tänkt sig.

Neil Gaiman: Season of Mists
Illustrerad av Kelley Jones, Mike Dringenberg, Malcolm Jones III, Matt Wagner, Dick Giordano, George Pratt, P. Craig Russell & Dave McKean
Vertigo, 1990-1991
224 sidor
ISBN: 1-56389-041-0

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , , , , , , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: