onsdag, januari 06, 2010

2009-127: Henrik Örnebring: Kapten Nova vid planetpolisen

Johan Stark är mobbad i skolan och hans farfar som han tycker väldigt mycket om och brukar spela schack med har just dött. Livet är inte speciellt kul, men han har i alla fall en låda med gamla serietidningar som hans farfar ritat på 1960-talet. Serien heter "Kapten Nova vid planetpolisen" och är den gamla hederliga typen av äventyr i rymden som Flash Gordon och liknande. Men är det verkligen påhittat alltihop?

När jag började läsa den här boken hade jag lite svårt för att den var skriven i presens, men det gick över ganska snabbt. I övrigt är språket som väntat okomplicerat (det står "ungdomsäventyr" på boken) men gör sitt jobb. Lite mer korrekturläsning hade inte skadat, däremot.

När man läst några kapitel så kan man undra om det inte är Liftarens guide till galaxen man läser. Här finns jordbor som kastas ut i rymden, hot om att jorden ska förintas (om än inte för något motorvägsbygge) och en knäpp skeppsdator. Även om det förekommer humor här så är det dock inte det primära syftet med boken. En bättre jämförelse är nog Det femte elementet som är en actionhistoria med humoristiska inslag. Många av huvudpersonerna kommer från andra ställen än Jorden, men de ser trots det ut precis som människor. Det sägs inget i boken om hur det kommer sig.

En lite udda detalj i boken är att hjälten kapten Nova visserligen är planetpolis, men som sådan är han också huvudperson i ett teveprogram som visar hans och andra planetpolisers eskapader på bästa sändningstid. En effekt av det är att han inte bara försöker rädda världen, utan han ser till att göra det så dramatiskt som möjligt snarare än så effektivt som möjligt. Man kan ana att Henrik Örnebring gillat att driva lite med sitt andra jobb här.

Henrik Örnebring: Kapten Nova vid planetpolisen
Järnringen, 2009
353 sidor
ISBN: 978-91-976968-8-3

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: