fredag, januari 08, 2010

2009-128: Neil Gaiman: A Game of You

A Game of You återgår till att ha en sammanhållen handling genom hela albumet igen. Huvudperson den här gången är återigen en bekant från tidigare: Barbie som först dök upp som en av de andra inneboende i det hus där Rose bodde i The Doll's House.

Hon har flyttat till New York och bor nu i ett annat hus tillsammans med ett antal andra mer eller mindre underliga personer. Wanda, en transvestit, Hazel och Foxglove, ett lesbiskt par, Thessaly med de gigantiska glasögonen och den mystiske George. Barbie försöker skapa sig en ny identitet i New York, men upptäcker att hennes gamla drömmar tränger sig på och blandar sig i hennes verklighet.

Både Barbie och flera andra i huset drabbas av mardrömmar som speglar vad som händer i verkligheten, men de kommer underfund med att det är Barbie som står i centrum; det är hennes drömmar som tycks styra vad som sker.

Redan på ytan är det här ett intressant avsnitt, men om man följer rekommendationen och läser introduktionen sist så blir det ännu bättre. Istället för de lovsånger som de tidigare förorden bestått av så får vi här en rejäl analys av den här volymen av Samuel R. Delany. På ett mycket intressant sätt benar han ut speglingarna mellan verklighet och dröm, hur namngivning och identitsskapande används som teman och så vidare. Det här är utan konkurrens den bästa introduktionen hittills; jag skulle gärna läsa en liknande analys av hela Sandman-serien!

Neil Gaiman: A Game of You
Vertigo, 1991-1992
191 sidor
ISBN: 1-56389-089-5

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , , , , , , ,
intressant.se

2 kommentarer:

Magister sa...

I A Game of You finns ett av de mer påtagliga exemplen på skillnaden mellan albumen och Absolute-utgåvan: Kapitel 3 har ritats om fullständigt.

Maria sa...

Kul med alla Sandman-inlägg. *måste läsa Sandman*