onsdag, januari 20, 2010

2010-4: Johan Kling: Människor helt utan betydelse

Människor helt utan betydelse följer Magnus som är (eller var, snarare, för rätt snart får han sparken) frilansande redaktör i tevebranschen genom en dag. Berättandet följer honom väldigt nära; instoppat mellan händelserna får man hela tiden hans reaktioner och analyser av vad som händer runt honom, blandat med associationer bakåt i tiden. Ett av Magnus problem är att han analyserar det mesta runt honom alldeles för mycket. Han vänder och vrider på allt och funderar på om småsaker som att hans flickvän bytt meddelande på telefonsvararen möjligen betyder att hon inte tycker om honom lika mycket som förut eller om någon persons antydan till paus i en replik kan betyda att han har något emot honom eller något liknande. Själv är han väldigt mån om att vara alla till lags, så till den grad att han gör saker som han inte alls vill. När någon undrar om han vill ha kaffe tackar han ja trots att han inte alls vill ha, och blir illamående av tanken på sin latte innan han ens fått den.

På det hela taget är huvudpersonen en smula påfrestande. För det mesta lider han av att han inte får något gjort. Om han råkar göra något så är det efter mycket ångest och tandagnisslan om det först, och han framstår allmänt som en förlorare. Det må vara sant, men när han rör sig runt bland gatorna och stöter på diverse bekanta i Stockholms mediavärld så ser man att alla han möter är lika tomma som han själv; de är verkligen människor utan betydelse. Alla runt honom pratar om småsaker men ingen verkar ha något liv att tala om även om de gör sitt bästa för att försöka dölja det.

Nu låter det här negativt, men det är det inte. Johan Kling har ett makalöst språköra och skriver den bästa dialog jag läst på länge. Precis så här låter det när människor pratar, och Magnus tankar är snyggt invävda mellan replikerna. Kling är också väldigt bra på att skriva kort och kärnfullt, men ändå lyckas få med precis de detaljer som krävs för att få karaktäriseringen rätt.

Johan Kling: Människor helt utan betydelse
Norstedt, 2009
165 sidor
ISBN: 978-91-1-302541-4

Andra bloggar om: , , ,
Technorati Technorati tags: , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: