måndag, februari 08, 2010

2010-6: Karin Fossum: Döden skall du tåla

Den senaste boken i serien om Konrad Sejer ligger relativt nära en vanlig deckare, men som ofta i Karin Fossums böcker så är det inte i första hand brotten som sådana som är i fokus. Det är istället de effekter som brotten får som är det mest intressanta, både hur det påverkar brottsoffren men också den som är den skyldige.

Som vanligt är det också här Fossum briljerar. Hennes personporträtt är fantastiska; här är aldrig något svart eller vitt, det finns alltid en fram- och en baksida av allt. Ingen är helt ond -- eller god, och precis så tror jag också att det är i verkligheten.

För ovanlighetens skull är den här boken också konstruerad så att man skulle kunna tänka sig en uppföljare till den. Jag tror inte att Fossum kommer att skriva någon, men det finns en lite oväntad vändning på slutet som skulle fungera som grund till en. Även utan en uppföljare så är den utmärkt för att ge läsaren anledning att fundera mer på boken och dess personer och hur de kommer att interagera längre fram i tiden.

Karin Fossum: Döden skall du tåla (Varsleren)
Forum, 2010 (originalet 2009)
Översättning: Helena Örnkloo & Ulf Örnkloo
269 sidor
ISBN: 978-91-37-13563-2

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

1 kommentar:

AnnCharlott sa...

Den måste jag läsa. Var väldigt imponerad av hennes Den som älskar något annat. Det är som du skriver, det är deckare men ändå så mycket mer.