tisdag, februari 16, 2010

Länkstädning

Jag har varit lite lat med att blogga på sistone, och det har lett till att jag har samlat på mig diverse länkar och annat som jag tänkt blogga om men som bara blivit liggande. Nu är det dags att rensa ut dem:

  • För vid det här laget rätt länge sedan utlyste Vetsaga en essätävling där jag var en av jurymedlemmarna. Ganska nyligen avslöjades vinnarna: Fredrik F. G. Granlund med essän Jag, cyborg? och i ungdomsklassen Viktor Anderssons med essän Kärlek i en värld som alltid faller sönder
  • Peter Öberg på bloggen Spektakulärt bestämde sig för att dela ut priser för bästa svenska sciencefictionroman och bästa insats inom svensk science fiction, och lyckades få SvD att skriva om det.
  • Catahya söker bidrag till sin fjärde novellantologi med temat galenskap och/eller förändring.
  • En amerikansk samlare av manga har blivit dömd för obscenitet på grund av innehållet i några av de japanska mangaalbum han importerat. Det föranledde Neil Gaiman att lyfta fram ett av sina tidigare blogginlägg där han förklarar varför yttrandefrihet är viktigt även om det leder till att man ibland måste försvara saker man inte tycker om. Hans inlägg kan sammanfattas med "Jag delar inte din åsikt men är beredd att dö för din rätt att uttrycka den", ett citat som brukar tillskrivas Voltaire. Det verkar som om han aldrig sade så, men det är en bra sammanfattning i alla fall.
  • SvD skriver om snabbläsning och tycks hävda att det i princip inte är möjligt. Åka resonerar vidare kring texten och säger bland annat att de flesta nog läser för långsamt för att få bästa förståelse. Jag är långt ifrån någon expert på snabbläsning, men har i alla fall experimenterat lite med att variera min läshastighet. Jag tycker mig märka att jag hänger med bättre i boken om jag snabbar på läsningen lite mot min "promenadhastighet", men det kräver samtidigt en medveten ansträngning. Om jag inte koncentrerar mig så sjunker jag tillbaka i fart igen.
  • Jag har redan ett snyggt datorfodral, men om jag inte hade det skulle det här ligga väldigt bra till.

1 kommentar:

Bongo sa...

Om man är vad man läser, vad blir du då när du läser min poesi?