måndag, mars 01, 2010

2010-10: Jonas Gardell: Frestelsernas berg

Den här boken beskriver hur en familj faller samman. Maria och hennes syskon växer upp och har det bra. Pappan är visserligen bunden till sin säng av sjukdom, men jobbar trots det och familjen har inga ekonomiska problem. Senare i livet när föräldrarna dött ska Maria och hennes syskon (med barn) dela upp arvet, och även om Maria är den som har mest anknytning till föräldrahuset i skogen så är hon också (efter att hennes man professorn helt sonika gått ifrån henne och barnen) den som har minst pengar, och hon har inte möjlighet att ta över. Ett av syskonen gör däremot det, men de hanterar det inte som Maria vill.

Att Marias man lämnade familjen kom på sätt och vis inte heller som någon blixt från en klar himmel. Äldste sonen Björn var just då nedgången i ett drogberoende, och den yngste sonen Johan (som är bokens centralkaraktär, om än inte direkta berättare) hade kommit ut som homosexuell. Fadern uppskattade inte någondera, men hade svårare att acceptera det senare. Efter detta multipla nederlag flyttar Maria och barnen till en liten trång lägenhet med alla familjens saker som hon envist behåller för att de ska ha dem när de flyttar igen eller för att de kan vara bra att ha senare. Detta senare kommer aldrig, barnen flyttar hemifrån, men Maria bor kvar i sin trånga lägenhet som är fullproppad med möbler och flyttkartonger.

Barnen kämpar med att få Maria att rensa bland sina saker och göra sig av med åtminstone något så att hon ska få plats att leva, men hon envisas med att behålla allt. Hon vill leva kvar i det som var och är livrädd för att tvingas se sin situation som den verkligen ser ut. Johan håller samtidigt på att försöka förstå vad som egentligen hände när Marias älskade barndomshem gled henne ur händerna. Han kan väl inte sägas vara speciellt smidig under alla faser av sina undersökningar, men han får väl i alla fall sägas vara ute i ett gott syfte.

Den här familjens liv är som synes tämligen rörigt, och det finns gott om anklagelser åt olika håll, uttalade eller inte. Att som Johan komma in senare och få reda på vad som hänt är inte lätt, och att göra något konstruktivt av det än svårare.

Allt jag kan påminna mig ha läst av Gardell tidigare har varit väldigt noggrannt grundat i den tid det utspelat sig, och det har normalt sett handlat om 1970- och 1980-tal. Det handlar om samma tidsperiod här, men här är dåtiden bara ett rum där händelser utspelar sig; den får inget liv i sig på det briljanta sätt som görs i trilogin om komikern Juha. Därmed inte sagt att det är en nackdel -- det gör det lättare att fokusera på relationerna mellan släktingarna -- men det är en tydlig skillnad mot övriga böcker.

Jonas Gardell: Frestelsernas berg
Norstedt, 1995
227 sidor
ISBN: 91-1-951202-3

Andra bloggar om: , , ,
Technorati Technorati tags: , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: