onsdag, mars 03, 2010

2010-11: Neil Gaiman: Fables & Reflections

Fables & Reflections är annorlunda mot de övriga Sandman-albumen, för den är snarare än novellsamling än en roman. De flesta historierna är en ursprungligen en tidning långa (24 sidor), men åtminstone en är längre. När jag läste historierna fick jag intrycket att Dream själv hade en lite mer tillbakadragen roll här än i de övriga albumen, men när jag bläddrar lite i albumet nu är jag inte lika övertygad om det längre.

En del av de här historierna känns ganska perifera i relation till den övergripande handlingen (även om det kan vara vanskligt att säga i förväg). Den längsta av dem, "Orpheus", är inte bara anknuten till tidigare story, den är också en utmärkt återberättning av myten om Orpheus nedstigning i underjorden för att rädda sin kära Eurydike.

Starkast tycker jag dock att berättelsen "Ramadan" är. Här berättas hur kalifen Haroun al Raschid, känd från både historiska källor och Tusen och en natt, åkallar Morpheus för att säkerställa att Bagdads storhet aldrig ska glömmas bort. Resultatet blir kanske inte vad kalifen tänkt sig, men det gör definitivt inte berättelsen sämre. Av den sista sidan i den här historien att döma så kan man också gissa att historien är skriven som en kommentar till det första irakkriget som utbröt strax innan den skrevs.

Neil Gaiman: Fables & Reflections
Illustrerad av Dave McKean, Bryan Talbot, Stan Woch, P. Craig Russell, Shawn McManus, John Watkiss, Jill Rhompson, Duncan Eagleson, Kent Williams, Mark Buckingham, Vince Locke & Dick Griodano
Vertigo, 1993
264 sidor
ISBN: 1-56389-105-0

Andra bloggar om: , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: