onsdag, mars 10, 2010

2010-14: Neil Gaiman: World's End

World's End är på sätt och vis en samling korta berättelser på samma sätt som Fables & Reflections, men samtidigt inte. Till formen tar den sin förlaga från The Canterbury Tales; ett antal personer med helt olika bakgrund (från olika tider och världar, till och med) blir insnöade på världshuset "World's End" och berättar historier för varandra för att slå ihjäl tiden. För att göra det hela lite mer strukturellt komplicerat så berättas det historier inuti flera av de här berättelserna, ibland till och med i flera nivåer.

När vi nu ändå är inne på litterära homager är det även värt att nämna berättelsen "The Golden Boy" om en pojke Prez Rickard som redan som liten visar både intresse och fallenhet för politik. Han träffar Boss Smiley, en person med en stor smiley som ansikte, som erbjuder honom att bli president om han bara kommer ihåg vems förtjänst det är. Prez tackar nej och säger att han tänker bli president på egna meriter, vilket han också lyckas med innan han fyllt tjugo. Han visar sig vara en mycket bra president.

Prez träffar Boss Smiley igen som varnar honom att ställa upp för omval, men det gör han i alla fall. Under sin andra presidentperiod blir han skottskadad och hans fästmö dödad. Boss visar sig en tredje gång och erbjuder sig att återuppväcka fästmön från de döda i utbyte mot framtida tjänster, men Prez tackar återigen nej. När han tjänat sin andra period till slut drar han sig tillbaka från offentligheten och återgår till att laga klockor, något som han även tidigae sysslat med. Både detta och hans allmänt övermänskliga kompetens är saker som ekar av Dr. Manhattan från Watchmen, och Boss Smileys ständigt leende ansikte minner naturligtvis också om knappen som Comedian i Watchmen har, och som återkommer ideligen i den serien. På ett ställe i "The Golden Boy" förekommer den till och med med samma blodstänk på som den ofta har i Watchmen. En annan parallell är att båda historierna utspelar sig i samma tidsperiod i ett USA som har en lite annorlunda historia, och där superhjältar förekommer.

Det här albumet innehåller ett antal bra historier. De är väldigt olika, både till innehåll och i teckningsstilen, men det är absolut ingen nackdel.

Neil Gaiman: World's End
Illustrerad av Bryan Talbot, John Watkiss, Michaell Allred, Michael Zulli, Shea Anton Pensa, Alec Stevens, Gary Amaro & Dave McKean
Vertigo, 1994
167 sidor
ISBN: 1-56389-171-9

Andra bloggar om: , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: