måndag, mars 22, 2010

2010-19: Joe Hill: Head Games

När jag läste Head Games har jag precis avslutat Sandman-serien, och det var intressant att se hur många detaljer jag hittade som kändes som ekon av Sandman. Om det verkligen är meningen eller jag som ser dem ändå vet jag inte. På samma sida förekommer både den saknade Calliope och en skoluppsättning av The Tempest som tycks spela en väsentlig roll för handlingen; båda saker som har huvudroller i olika episoder av Sandman. Senare visas en person med en krok i ena ögonvrån (gissningsvis ett ärr) i en uppgiven pose vilket får mig att tänka på Despair som ofta skär sig i ansiktet med kroken på sin ring. En av huvudpersonerna, Kinsey Locke, har precis samma frisyr som Rose Walker, förutom att den färgade locken i luggen är grön istället för röd.

Zack är god vän med Tyler Locke, men han har också mycket annat för sig som inte verkar fullt så vänskapligt. Han bor tillsammans med den äldre Ellie och hennes utvecklingsstörde son Rufus som verkar tillbringa all sin vakna tid med att leka med actionfigurer. Även om det verkar som om han inte förstår vad som sker omkring honom så kan man också se att de repliker han förser sina actionfigurer med nästan alltid är speglingar av vad som sägs och sker runt omkring honom. Jag gissar att han kommer att vara väsentlig längre fram. Antagligen förstår han mer än man tror.

Under tiden har yngsta brodern Locke, Bode, hittat ytterligare en mystisk nyckel. Det visar sig att denna går att stoppa in i nacken på människor och låsa upp deras huvud. Man kan titta ner i huvudet och se deras minnen, och det går också att plocka bort eller lägga till saker som man vill. Tyler använder detta för att komma ikapp med läxor han inte gjort, men Zack får tag i nyckeln och använder den till mindre oskyldiga saker.

Historien verkar utveckla sig både i nutid och dåtid, samtidigt som en persons minnen av dåtiden kan förändras med hjälp av nyckeln. Det finns ett flertal personer som har hemligheter (både på den "onda" och den "goda" sidan), så det här verkar lovande inför kommande avsnitt.

Fantasyelementet är otvetydligt och ganska skruvat, men Hill lyckas få det att kännas fullt naturligt inom berättelsen. Locke & Key verkar mycket lovande. Synd bara att den inte är färdigproducerad så att man måste vänta ett halvår mellan varje volym.

Joe Hill: Head Games
Illustrerad av Gabriel Rodriguez
IDW, 2009
160 sidor
ISBN: 978-1-60010-483-1

Andra bloggar om: , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: