torsdag, april 22, 2010

2010-23: Adam Roberts: Yellow Blue Tibia

1946 kallar Stalin till sig ett antal sf-författare. Han är övertygad om att USA kommer att besegras om bara ett par år och känner att kommunismen behöver en ny fiende. Han ber dem skriva ihop en historia om en invasion från yttre rymden som sedan ska presenteras som fakta. Efter ett tag får de reda på att de ska sluta skriva, glömma vad de skrivit och ens att de sett varandra, och bara återgå till sina tidigare liv.

Resten av boken utspelar sig ett par årtionden senare och följer en av författarna, Konstantin Skvorecky. Nu hävdar han att det som de hittade på för ett par decennier sedan håller på att hända på riktigt.

Yellow Blue Tibia är en roman om en invasionen av utjordingar, men man ser egentligen aldrig till några utomjordingar. Det är inte de som är det väsentliga, utan spelet runt omkring. I den första delen är det naturligtvis Stalin som står i centrum, med sin totala makt och oförutsägbarhet. Den här biten är rätt skoj, om än ganska kort.

I resten av boken väver sedan Adam Roberts ihop utomjordingar, Chernobylkatastrofen, L. Ron Hubbards död och de sista åren av sovjetimperiet till en rätt underhållande soppa. Det kanske inte är riktigt trovärdigt hela vägen, men å andra sidan tar den här boken sig själv på precis lagom mycket (lite) allvar för att det inte ska vara något problem med sådana detaljer.

Jag hade tidigare bara läst den tråkiga Salt av Adam Roberts och var lite rädd för att den här boken (som jag läst för en bokcirkel) också skulle vara trist, men här visar Roberts en helt annan sida. Här finns humor, om än tidvis av en rätt svart sort, och vissa avsnitt är riktigt dråpliga.

Adam Roberts: Yellow Blue Tibia
Gollancz, 2009
326 sidor
ISBN: 978-0-575-08357-8

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: