lördag, maj 01, 2010

2010-25: Me Cheeta

Me Cheeta presenteras som en självbiografi skriven av chimpansen Cheeta från Tarzan-filmerna, och som vilken annan biografi går den igenom hans liv från infångandet i djungeln till ålderdomen. Tyngdpunkten ligger på skvallerfyllt och -mässigt liv och leverne i Hollywood, och det vimlar av andra skådespelare, normalt sett av det mänskliga slaget.

Jag gissar att den här boken egentligen är tänkt som något slags satir över Hollywood eller så, men jag är för dåligt insatt i Hollywood och dess skådespelare från 1930-talet och framåt för att kunna avgöra vad som är fiktivt och vad som faktiskt har faktabakgrund. Det gör att det tyvärr känns som om boken lite grann missar målet, för även om det finns en del humor i den även för icke-insatta läsare så känner man på sig att man missar många referenser.

Här och där kan man också se ansatser att skriva texten som om en chimpans skulle ha skrivit den, komplett med missförstånd om vad för underliga saker människorna håller på med, men i nästa stycke kan Cheeta sedan igen framstå som vilken människa som helst. Det hade varit intressantare om boken rakt igenom haft ett apperspektiv. Några saker är dock konstant genomförda, som att det aldrig refereras till någon bur, utan hela tiden en "skyddsboning". Ibland (men inte genomgående) refereras även bilar till som "skyddsboningar på hjul".

Me Cheeta (Me Cheeta - The Autobiography)
Bonnier Pocket, 2010 (originalet 2009)
Översättning: Manne Svensson
333 sidor
ISBN: 978-91-7429-094-3

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: