onsdag, maj 19, 2010

2010-28: Anders Fager: Svenska kulter

Svenska kulter är en skräcknovellsamling av Anders Fager, och även hans debut som skönlitterär författare.

Jag tänkte börja med att klara av det jag inte gillar: Boken saknar innehållsförteckning. När jag läser noveller så vill jag gärna läsa en hel i taget, och då är det praktiskt att veta hur lång nästa är. Om jag ska få reda på det här måste jag bläddra tills jag hittar början på nästa. Det hade inte heller skadat med lite mer korrekturläsning. Problemet är inte jättestort, men det finns för många fel för att det ska kännas riktigt bra.

Men trots allt: det är detaljer. Det är innehållet som är det viktiga. Och det är bra. Svenska kulter innehåller fem långa noveller (som har titlar), och mellan varje längre novell finns ett novellfragment på ett fåtal sidor var (som bara heter "Fragment 1" och så vidare). Fragmenten lämnar ibland läsaren med en undran över hur det egentligen hänger ihop, men det tycker jag är OK givet vad det är. Man får helt enkelt ta dem för de ögonblicksbilder de är och inte förvänta sig att allt ska bli förklarat på slutet.

Det är faktiskt inte så att vi alltid får allting förklarat ens i de längre novellerna, men här är det lättare för läsaren att bilda sig en uppfattning om vad som händer. Det som utelämnas här är snarare bara lagom för att läsaren inte ska känna att hen får saker skrivna på näsan, och det öppnar också för funderingar och tolkningar.

Jag kan börja med att säga att jag tycker att alla novellerna är bra, men jag tycker på sätt och vis att det är lite synd att "Den brutne mannens önskan" är med här, för den känns inte som om den passar ihop med de övriga. Den är inte riktigt i samma stil, och till skillnad från alla de andra så utspelar den sig inte i en tämligen urbaniserad nutid utan i fjällvärlden i en obestämd dåtid. Det är inte ett problem med den här novellen i sig, men det stör sammanhållningen mellan de övriga texterna en aning. Det finns nämligen en sammanhållning; en del av texterna flätas i viss mån ihop med andra. Det tar ett tag innan man kan se det, men det finns där. Man får intrycket av att det finns mer under ytan än vad vi ser (något som bokstavligen stämmer med ett av fragmenten där ubåtsjägare på jakt efter ryssar istället sjunkbombar monster).

Anders Fager är bra på att fånga miljöer och stämningar i nutiden och skapa en känsla av närvaro, vare sig det gäller ett hormonstinnt disco eller en uråldrig offerrit i en skog. Som av en händelse förekommer båda scenerna i den första novellen "Furierna från Borås". Här (och även annorstädes) är prosan ofta upphuggen och meningarna korta, vilket tillsammans bildar en nästan hypnotisk effekt. Här är det nästan filmiskt, tydligt visualiserat och ibland actionbetonat.

Nästa novell "Mormors resa" är en kontrast, för här går det långsamt. Både berättandet och prosan i sig arbetar mycket med upprepningar, nästan som ett mantra. I den här novellen är det mycket som läsaren inte vet, och det tar lång tid innan man förstår exakt hur mycket det inte är vad det ser ut att vara. Läsaren ser bara vad som händer, och personerna vi ser jobbar hårt för att upprätthålla en fasad för att inte avslöja sina rätta jag, och när man läst ett tag förstår man varför de gör det.

Flera av texterna refererar uttryckligen till Cthulhu-myterna, och även där så inte sker tycks ofta något slags mystisk konspiration lura bakom kulisserna.

Jag gillar Svenska kulter skarpt, och att det är en debut gör inte det hela mindre imponerande. Jag ser fram emot nästa bok, och jag vet att den redan är på väg.

Anders Fager: Svenska kulter
Man av skugga förlag, 2009
221 sidor
ISBN: 978-91-85253-06-7

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: