fredag, juni 11, 2010

2010-32: Cherie Priest: Boneshaker

Det är populärt med steampunk just nu, och likaså med zombies. Boneshaker lyckas få in både och i samma roman. Premissen är att uppfinnaren Leviticus Blue konstruerade en gruvmaskin (titelns "boneshaker"), men när han provkörde den så gick det fel. Dels förstördes några kvarter av Seattle, och dessutom släpptes en gas fram ur underjorden. Det visar sig att kontakt med den här gasen förvandlar människor till zombier.

Sexton år senare är delar av Seattle inringat av en rejäl mur för att hålla zombierna och gasen borta. Som mycket steampunk utspelar sig boken i slutet av 1800-talet, men lite mer ovanligt är handlingen alltså placerad i Seattle istället för det nästan kanoniska London. Den lite skruvade men fortfarande tämligen sammanhängande miljön är en av de saker som är bra med Boneshaker, även om det känns som att det hade gått att göra mer med den.

Handlingen kretsar kring Briar Wilkes, änka efter Leviticus Blue och hennes son Ezekiel. En dag ger han sig utan förvarning iväg in i den avspärrade staden, och Briar sätter iväg efter honom. Boken berättas alternerande från deras olika perspektiv, men oftast känns det mest som två olika berättelser som råkar finnas mellan samma pärmar. Det finns ingen koppling mellan historierna förrän precis på slutet. Boken är flyhänt skriven och lättläst så man har inte tråkigt medan man läser, men när man börjar tänka efter så händer det egentligen inte mycket. Det mesta berättas flera gånger, så man riskerar inte att missa något.

Över huvud taget känns det som att den här romanen är en bra långnovell fångad inuti en roman. Om sådär 75% av textmassan hade skurits bort hade det kunnat bli en riktigt bra historia (utan att något av handlingen eller några beskrivningar hade behövt försvinna, bara repetitioner); som det är nu är det för mycket snömos.

Som jag sade är både steampunk och zombier populära just nu och dessutom har boken hajpats av BoingBoing och Cherie Priest bloggar även själv, så jag antar att detta förklarar hur boken kunnat hamna på nomineringslistan för både Hugo- och Nebulapriset. Jag tycker däremot inte att den har något där att göra. Nebulan fick den inte, och jag hoppas att även Hugon går till någon intressantare bok, som exempelvis The City & the City.

Cherie Priest: Boneshaker
Tor, 2009
416 sidor
ISBN: 978-0-7653-1841-1

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

2 kommentarer:

Itsbugart sa...

Boneshaker är SKITBRA!!! Kanske du uppskattar inte Steampunk och dörför kunde inte njuta av boken på samma sätt som vi andra. Jag verkligen ser framåt tills hennes nya Clockwork Century böcker blir tillgänglig i Sverige!

Hans Persson sa...

Jo då, jag gillar steampunk. Det är sättet Boneshaker är skriven på jag har invändningar mot.