måndag, juni 14, 2010

2010-33: Charlie Christensen: Arne Anka 8: Rapport från kriget

Stockholms kaxigaste anka (nej, inte Anna, även om hon nämns) är tillbaka. Arne Anka och hans vapendragare Krille Krokodil fortsätter att härja på krogarna i Stockholms innerstad, men där det tidigare känts som att fylla och krogliv stått i centrum har detta i de senare albumen allt mer förvandlats till en fond mot vilken Arne och Krille pricksäkert satiriserar det svenska samhället. Eller tja, pricksäkert är kanske fel ord. Det är inte alltid deras fullträffar är uppenbara för dem själva...

Arne Ankas normalformat är en sida per serie. Det har luckrats upp på sistone, och det fortsätter i och med detta album. Några "strippar" är bara en eller ett par rutor, medan andra serier breder ut sig över ett gäng sidor. Istället för att låta utrymmet bestämma över innehållet så är det innehållet som får diktera hur långt det blir, och det är bra.

Vad man också kan notera är att Arne Anka i allt högre grad ägnar sig åt att kommentera specifika saker i nutiden (Anna Anka, Millennium-serien, konstfacks excesser, Israel/Palestina-konflikten (som iofs tyvärr inte är begränsad till nutiden, men i alla fall), kronprinsessans bröllop, etc). Det öppnar för mer pricksäkra cynismer, men jag misstänker att det också gör att serierna kommer att åldras fortare. När nutidshistorian inte finns i lika färskt minne blir det nog svårare att förstå en del av stripparna. Det återstår att se om de håller då också, men nu gör de det definitivt.

Ett nytillskott i det här albumet är att Charlie Christensen kommenterar en del av stripparna i ett efterord.

Charlie Christensen: Arne Anka 8: Rapport från kriget
Kartago, 2010
111 sidor
ISBN: 978-91-86003-56-2

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: