torsdag, juli 01, 2010

2010-39: Nene Ormes: Udda verklighet

Årets Swecon hade Nene Ormes som den ena av sina hedersgäster (den andra var Justina Robson). Det här är Nenes debutroman, publicerad precis innan kongressen. Den här boken måste ha sålt i många exemplar på Swecon, för jag tyckte alltid att man såg Nene sitta och signera den. Å andra sidan skrev hon sidlånga personliga dedikationer i alla böcker hon signerade, så det tog ett tag.

Boken delar namn med huvudpersonen, Udda. Hon har problem med att hon hallucinerar och drömmer mardrömmar, och som en effekt av det har hon svårt att sova tillräckligt. Det börjar gå ut över hennes arbete. Det hon drömmer inte bara känns verkligt, det handlar också om platser som hon kan känna igen i Malmö, även om hon inte känner människorna som figurerar i drömmarna. Hennes gode vän Daniel bestämmer sig för att det vore bra för Udda att få se att det hon drömmer om bara är fantasier, och tar med henne till den plats hon senast drömt om. Problemet är att när de kommer dit så ser det ut precis som Udda drömt det, inklusive blodfläckar. De går hem igen, men Daniel ger sig senare av på en andra upptäcktsfärd, och försvinner.

Udda följer naturligtvis efter honom, och hon hittar en hel undre värld som hon inte hade en aning om existerade, full med magi och olika grupperingar som kämpar mot varandra. Hennes förmåga att drömma sanndrömmar gör att även hon dras in i deras intriger.

Det är skoj att se svensk urban fantasy, speciellt som den inte bara är skriven i Sverige utan även utspelar sig i Sverige. Men framför allt är det kul att den är både bra och välskriven. Den undre världen under Malmö känns genomtänkt, och det känns som om personerna i boken är levande personer.

Det förekommer naturligtvis diverse dramatik i handlingen, men det som faktiskt var otäckast var en sekvens som Udda genomgår för att skydda sig. Här känns det som om medicinen riskerar att vara värre än åkomman i sig. Närvaron är bra överlag, men just den här sekvensen var ovanligt otäck.

Nene Ormes: Udda verklighet
Styxx Fantasy, 2010
254 sidor
ISBN: 978-91-7355-140-3

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: