måndag, juli 05, 2010

2010-40: Anna Jansson: Drömmen förde dig vilse

Jag har tyckt att Anna Jansson varit en av de bättre av de svenska deckarförfattarna, om än lite ojämn. Nu verkar det tyvärr som om jag får omvärdera det. Hennes senaste, Drömmen förde dig vilse, är inget vidare och jag har inte imponerats av de två innan den heller.

Handlingen känns väldigt konstruerad. Dels är den noga med att se till att allt som händer är ihopkopplat och viktigt på något sätt; inga lösa trådar eller andra oväsentligheter någonstans. Det är också uppenbart vid flera tillfällen att man får falska ledtrådar som är till för att få läsaren att tro att det ligger till på ett visst sätt, för att senare kunna överraska läsaren genom att avslöja att det alls inte är så. Jag menar inte att det är något fel i att få läsaren att bli överraskad, problemet är att det känns väldigt tydligt när det händer.

När man läser baksidestexten och andra texter på omslaget så är det helt klart att det här är en deckare, men när man läser boken kan man ibland undra. Huvudpersonerna är poliser och det pågår en mordutredning, men intrycket man får är att det mesta av handlingen är konstruerat för att göra livet så miserabelt som möjligt för huvudpersonerna så att de ska kunna missförstå varandra så ofta som möjligt och därmed fortsätta att ha trassliga relationer till varandra. Det vore trevligt om någon svensk deckarförfattare kunde bryta sig ur klichén att berätta så infernaliskt mycket om polisernas trassel att få ihop privatlivet och ägna sig åtminstone lite mer åt själva brottet. Här får man intrycket att tanken är att kunna säga att detta inte bara är en deckare utan även en relationsroman, men som läsare får jag snarare känslan av att det är ingendera snarare än både och.

Anna Jansson: Drömmen förde dig vilse
Norstedts, 2010
320 sidor
ISBN: 978-91-1-302626-8

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: