onsdag, juli 14, 2010

2010-41: Ali Shaw: Flickan med glasfötter

Den här boken handlar precis vad det låter som, hur bisarrt det än kan verka. Med start i tårna håller Ida MacLaird på att förvandlas till glas, något som naturligtvis är både otrevligt och opraktiskt. Midas Crook stöter på henne, men gör sitt bästa att hålla henne från sig. Han är en underlig man formad av en underlig uppväxt, och han har svårt för människor. Han föredrar att fotografera dem, eller för den delen andra saker. Midas och Ida dras trots detta till varandra, och deras liv flätas samman, kanske mer än de vill.

Denna mystiska förglasning behandlas av huvudpersonerna som något visserligen oönskat, men samtidigt helt naturligt, och detta gäller de övriga fantasyelementen som förekommer i romanen också. De finns där och fyller en funktion, men samtidigt görs det inte någon speciellt stor sak av dem även om romanen i övrigt verkar utspelas i vår värld. Man får inte uttryckligen reda på exakt var den utspelar sig, men jag gissar på någon liten ö utanför Skottland.

Flickan med glasfötter är Ali Shaws debutroman, och jag ser mycket fram emot att se vad han ska komma att hitta på framöver. Det här är nämligen inte bara en bra bok om kärlek och utanförskap (och flygande kor); det är också en mycket vackert skriven bok.

Ali Shaw: Flickan med glasfötter (The Girl with Glass Feet)
Bra Böcker, 2010 (originalet 2009)
Översättning: Lisbet Holst
319 sidor
ISBN: 978-91-7002-800-7

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,
intressant.se

1 kommentar:

Helena sa...

Jag håller verkligen med dig! Jag älskade Flickan med glasfötter och ser mycket fram emot att se vad Ali Shaw kan skriva i framtiden.