onsdag, juli 21, 2010

2010-44: Neil Gaiman: Death: The High Cost of Living

Det här är inte någon regelrätt fortsättning på Sandman-serien utan en spinoff; här är det Death som står i fokus snarare än Dream, men det förhindrar inte på något sätt att det här albumet både är bra och känns som en del av den övriga serien.

Det är flera gamla bekanta som återkommer här. Förutom mad Hettie finns även Hazel och Foxglove som vi är väl bekanta med sedan tidigare. Det här ganska tunna albumet innehåller bara tre (och ett halvt) kapitel, varav de tre första hänger ihop till en sammanhängande historia som passar väl in i den övriga mytologin. Historien i sig är fristående, men jag tror inte att man får ut lika mycket av den om man inte läst Sandman först, eftersom man i så fall inte har samma koll på figurernas bakgrund. Bitar av historien har likheter med Deaths första framträdande när hon sitter i en park och pratar med Dream, i övrigt handlar det om ett sökande efter ett hjärta och en önskan (eller till och med två) om att dö.

Till skillnad från Endless Nights som jag tyckte var lite avslaget så känns The High Cost of Living som ett fullvärdigt Sandman-album, även om det egentligen är tvärt om. Men allvarligt talat: Neil Gaiman, Dave McKean och Death: Vad skulle kunna gå fel?

Neil Gaiman: Death: The High Cost of Living
Vertigo, 1994
104 sidor
ISBN: 978-1-56389-133-5

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , , , ,
intressant.se

2 kommentarer:

Fredrik F. G. Granlund sa...

Intressant läsning du erbjuder!

Undrar kort bara om du läst Black Orchid av Gaiman/McKean - samt vad du i så fall tycker om den serieromanen?

/ F. G.

Hans Persson sa...

Nej, den har jag inte läst, mest för att jag inte hittat den när jag varit i den lokala serieaffären.