onsdag, augusti 25, 2010

2010-49: Pål Eggert: De döda fruktar födelsen

Man skulle kunna säga att De döda fruktar födelsen är en korsning mellan typisk urban fantasy som exempelvis Nene Ormes Udda verklighet och religionsfantasy i stil med Andreas Romans När änglar dör.

De delar som utspelas i vår värld gillar jag, Eggert skriver bra (men korrekturläsningen är tyvärr inte lika bra) och jag får en bra bild av de tre människor som handlingen kretsar kring och deras relationer. Systrarna Susanne och Petra har inte alltid dragit jämnt genom åren, men på något sätt verkar det gå bättre nu när Susanne är död (vilket alltså inte på något sätt hindrar henne från att ha en av huvudrollerna i handlingen).

Mitt problem med boken är de delar som går för långt in i de himmelska och helvetiska regionerna. Det är inget fel på skrivandet här heller, men mina kunskaper om olika änglar är synnerligen begränsade, och när de förekommer på det här sättet i en roman så utgår jag från att författaren vill dra nytta av deras personligheter och bakgrunder från bibliska texter, vilket gör att jag känner (motiverat eller inte har jag så klart svårt att avgöra) att jag missar saker. Trist, för jag gillar de andra delarna av boken.

Pål Eggert: De döda fruktar födelsen
Järnringen, 2010
290 sidor
ISBN: 978-91-976968-7-6

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

3 kommentarer:

Pål Eggert sa...

Ah, en ny recension, me like.

Och här har vi ett par recensioner till.

Bloggen Boktradition
http://boktrad.blogspot.com/2010/08/pal-eggert-de-doda-fruktar-fodelsen.html

Och Bloggen Stewe
http://stewe.blogg.se/2010/august/de-doda-fruktar-fodelsen-3.html

Gå gärna till min egen blogg för att kolla kommande recensioner eller bara läsa mina inlägg.
http://varldenskabrinna.blogspot.com/

Åka sa...

Tja, alltså, änglar förekommer ärligt talat inte så specifikt i bibliska texter. Det mesta av västerländsk änglamytologi verkar falla tillbaka på Milton, har man sagt mig -- inte för att jag vet, för Milton har jag inte heller läst och änglamytologi är inget jag vet särskilt mycket om jag heller.

Pål Eggert sa...

Helt rätt, bibliska källor är oerhört sparsmakade, vilket jag även skriver på min blogg. Man måste gå till en massa andra texter för att få ihop en anständig hög änglar.