måndag, september 06, 2010

2010-53: Mons Kallentoft: Vårlik

Vårlik är den fjärde delen i Mons Kallentofts deckarserie om Malin Fors och i och med den så har han också avverkat alla årstider som det från början annonserades, men tydligen så är det åtminstone en bok till gång.

Malin Fors brukar inte ha det lätt på det personliga planet men den här gången får man nog säga att det är värre än vanligt. Ett flertal händelser konspirerar för att få henne ur balans samtidigt som hon kämpar med att hålla sig nykter. Och så har kon ju jobbet, naturligtvis. Ibland verkar det som om jobbet är det enda som håller henne på rätt köl. Den här gången blir även jobbet ovanligt otrevligt när en kraftig bomb smäller av mitt på Stora Torget i Linköping och dödar två små tvillingflickor och skadar deras mamma svårt.

Malin och hennes kollegor börjar naturligtvis försöka lista ut vem som placerat bomben och inte minst varför. Framför allt det senare verkar vara en snårig historia. Jag tycker att det känns som att Kallentoft har skapat en historia här som har mer anknytning bakåt i tiden än han brukar ha, och framför allt är mer hänsynslös än vanligt.

Som vanligt har han avsnitt här och där i boken där de döda pratar till Malin (och enstaka gånger även andra), och ibland verkar det som om deras försök till kommunikation faktiskt går fram. Mitt intryck är att det här elementet av övernaturlighet är lite mer framträdande i den här boken än det brukar vara.

Språkligt är det som det brukar vara; ofta normal prosa men regelbundet förfaller beskrivande stycken till sönderhackade meningar som gärna saknar subjekt och där inkompletta meningar av den typen ofta får stå för sig själva som kompletta stycken. Om det är effektivt eller inte låter jag vara osagt (jag vacklar lite i frågan), men det är helt klart ett genomtänkt stildrag som inte passar alla läsare. Ett annat genomgående drag är att boken hoppar mellan ett otal personer och ser handlingen från deras synvinkel, inklusive deras tankar. Det känns lite splittrat, men framför allt blir man efter ett tag nästan irriterad på att aldrig själv betros med att inse hur någon känner utan alltid få det skrivet på näsan.

Mons Kallentoft: Vårlik
Natur och Kultur, 2010
432 sidor
ISBN: 978-91-27-11902-4

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: