onsdag, september 08, 2010

2010-54: Barbara Voors: Emmy Moréns dubbla liv

Emmy Morén är 15 år, har just börjat gymnasiet och tycker inte att livet är något vidare. Hon är inte direkt mobbad, men hon tillhör inte heller de populära. Helst skulle hon vilja bli dramatiker, men det är inget häftigt yrke som andra blir intresserade av att hon pratar om. Hennes familj håller dessutom på att falla isär omkring henne: föräldrarna har just skiljt sig och hon och hennes storasyster lever på mikromat hemma hos pappa.

När Emmy sitter och har tråkigt googlar hon sitt namn och upptäcker att det finns en skådespelerska som heter likadant som hon, och hon skriver ett långt brev till henne och berättar om sitt liv. Hon får svar, och de börjar berätta om sina problem och erfarenheter för varandra. Som man kan misstänka från början med ett sånt här upplägg så finns det antydningar om icke-realistiska element i boken, men de är inte speciellt framträdande så det räcker att man kisar lite försiktigt så kan man ignorera dem.

Voors har fått till dialogen mellan de två Emmy:orna bra, det känns som naturliga brev mellan två personer som visserligen inte känner varandra, men som också litar på varandra så att de kan berätta allt för den andre -- kanske just för att de inte känner varandra. Varje brev är relativt långt, och de är ofta skrivna som en blandning mellan brevprosa och mer normal romanprosa som en eftergift för att kunna återberätta händelser utan allt för mycket av "sade den och sade den". Jag tycker att det fungerar riktigt bra.

Barbara Voors: Emmy Moréns dubbla liv
Rabén & Sjögren, 2010
140 sidor
ISBN: 978-91-29-67010-3

Andra bloggar om: , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: