onsdag, september 15, 2010

2010-56: Daryl Gregory: Pandemonium

Daryl Gregory är en för mig helt okänd författare (och Pandemonium är hans debutroman), så när den valdes till LSFFs bokcirkel så hade jag ingen förutfattad mening om den alls. Det visade sig vara en ganska trevlig bekantskap. Prosamässigt sticker den inte ut som något fantastiskt, men jag har inte heller några invändningar att komma med.

Däremot tycker jag att idén känns rätt fräsch. Boken utspelar sig i en värld som liknar vår, men det finns en väsentlig skillnad. Demoner existerar och människor blir då och då besatta av dem. Det finns dock bara ett relativt begränsat antal demoner och de har alla rätt olika personligheter och beteendemönster, så när en människa blivit besatt så går det ofta att se vilken demon det är som är skyldig. Demonen The Painter skapar exempelvis alltid bilder och säger aldrig något, och motiven återkommer ofta. Little Angel drabbar alltid unga flickor, och får dem att gå till någon åldring som kommer att dö i samband med besöket.

Det är många som studerar demonerna och försöker lista ut vad deras beteende för att försöka inse vad demonerna kommer ifrån eller hur man kan undvika dem, men det finns också människor som försöker använda demonerna för sina egna syften, exempelvis genom att begå ett våldsdåd och sedan hävda att de varit besatta av någon demon.

Huvudpersonen i boken har varit besatt, och även han försöker få reda på hur det hela hänger ihop. Det visar sig dock att det inte fungerade likadant när han blev besatt som det oftast gör, vilket får stora följder för hans liv.

Lättläst, levande och väl berättat. Jag ska hålla ögonen öppna efter mer av Daryl Gregory.

Daryl Gregory: Pandemonium
Del Rey, 2008
283 sidor
ISBN: 978-0-345-50116-5

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: