onsdag, oktober 06, 2010

2010-64: Alan Moore: The League of Extraordinary Gentlemen Volume One

I The League of Extraordinary Gentlemen skapar Alan Moore ett slags "agentteam" i slutet av den viktorianska eran genom att föra samman ett antal litterära gestalter, mer eller mindre modifierade från den form deras ursprungliga författare skapade dem. Teamet utgörs av Allan Quartermain, kapten Nemo, Hawley Griffin (den osynlige mannen), Dr. Henry Jekyll/Mr. Edward Hyde och Mina Murray (mer känd med sin mans efternamn, Harker).

Denna grupp samlas ihop av en man vars motiv åtminstone till en början är tämligen dunkla, men han ger dem i alla fall i uppdrag att återta en klump av ett ämne som kallas cavorite, även det ett lån från H. G. Wells. Det hela utvecklas till ett äventyr i god pulp-anda, men också med humor och Alan Moores förkärlek för referenser till andra verk. I slutet av albumet finns även en novell i samma värld, men utan illustrationer (på samma sätt som de flesta andra Moore-verk tycks ha avsnitt i textform även om de i huvudsak är serier).

Jag tycker att det här är ett mycket lovande album inför resten av serien, men det är samtidigt tur att det verkligen finns mer eftersom det här albumet i sig är för tunt för att göra premissen rättvisa. Det känns som att man bara lagom hinner greppa hur miljön hänger ihop så är albumet slut. Tur att det finns fler.

Alan Moore: The League of Extraordinary Gentlemen Volume One
Illustrerad av Kevin O'Neill
America's Best Comics, 2000
opaginerad
ISBN: 1-56389-858-6

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: