fredag, oktober 15, 2010

2010-68: Ngugi wa Thiong'o & Ngugi wa Mirii: I will Marry when I want

Pjäsen I will Marry when I want handlar om fattiga människor på landsbygden i Kenya. När boken börjar bor Kiguunda och Wangeci i ett litet hus med sin dotter. De gillar inte att hon går ut med sonen till Kioi, en rik man, för de anser att rika ändå kommer att gifta sig med rika och att fattiga bör hålla sig till fattiga. De tillhör dock inte själva de allra fattigaste, för marken deras hus står på äger de faktiskt. Lagfarten hänger på väggen, och figurerar genomgående i handlingen.

Det visar sig dock att Kioi är intresserad av att köpa deras mark, men istället för att göra det rakt av övertalar han Kiguunda och Wangeci att de borde gifta sig i en kristen kyrka. Det kostar en massa pengar som han kan stå till tjänst med att låna ut i sin bank, med lagfarten som säkerhet. Naturligtvis slutar det hela med att de inte kan betala tillbaka.

Det pågår en hel del argumenterande i pjäsen. Kiguunda och hans fru argumenterar både med dottern, sina grannar och Kioi. Det känns som om alla de som argumenterar från underläge trots allt gör det rätt respektlöst och frispråkigt. Gissningsvis var det också det som gjorde myndigheterna irriterade nog att arrestera honom, och medan han satt i fängelset skrev han den första moderna romanen på språket det kenyanska språket gikuyu, på fängelsets toalettpapper.

Ett annat framträdande drag i pjäsen är att det förekommer många sånger, något som faller en smula platt när man läser den och inte känner till melodierna. Budskapet i sångerna går naturligtvis fram i alla fall.

Ngugi argumenterar för att man ska frigöra sig från det koloniala oket exempelvis genom att bygga upp sin egen litteratur på sitt eget språk, och han har därför övergått till att skriva på gikuyu. Han översätter sedan själv till engelska.

Ngugi wa Thiong'o & Ngugi wa Mirii: I will Marry when I want (Ngaahika Ndeenda)
Översättning av författarna (originalet 1977)
Heinemann, 1982
122 sidor
ISBN: 0-435-90246-6

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: