fredag, oktober 22, 2010

2010-71: Alan Moore: The League of Extraordinary Gentlemen Volume Two

I den här andra volymen i serien så består "the league" fortfarande av samma medlemmar och tidpunkten är densamma i den första volymen (vilket, vad jag förstår, inte gäller senare volymer i serien). Handlingsmässigt är den däremot fristående.

Temat med att knyta ihop en massa fiktiva världar fortsätter. I det här albumet är det huvudsakliga hotet de trebenta marsvarelserna från H. G. Wells The War of the Worlds, och precis som man kan vänta sig så har Alan Moore vridit på historien lite så att det på ytan ser ut som om den följer sin normala mall, men det finns väsentliga skillnader.

På slutet av albumet finns (som vanligt med Alan Moore) ett avsnitt med text. I det här fallet är det en reseberättelse där Mina Murray (med sällskap) reser världen runt och besöker den ena platsen mer bisarr än den andra. Varje avsnitt behandlar en världsdel, och man hinner säkert besöka något hundratal olika platser som (tror jag, i alla fall) är fiktiva allihop och skohornade in i den mytologi som League-världen skapar. En del av kombinationerna blir riktigt underhållande, men det är inte utan att det här avsnittet känns onödigt långt, för det saknar i princip drivande handling och består i princip av en lång uppräkning av hur man reste och vad man träffade på. Det är (och, ska sägas, presenteras som) en reseguidebok snarare än normal fiktion.

På det hela taget tycker jag dock att det här albumet är bättre än det förra (även om det förra inte var dåligt). Det ägnar inte en massa tid åt att presentera konceptet och dra ihop huvudpersonerna utan kastar sig direkt in i handlingen, och det är en vinst. Det kan medges att det första kapitlet (som utspelas på Mars, komplett med dialog på marsianska) kanske inte är så lättsmält förrän i efterhand, men överlag känns det här albumet både tajtare och mörkare än sin föregångare.

Alan Moore: The League of Extraordinary Gentlemen Volume Two
America's Best Comics, 2003
opaginerad
ISBN: 1-4012-0118-0

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: