onsdag, november 03, 2010

2010-76: Alan Moore: The League of Extraordinary Gentlemen: Century: 1910

I Century: 1910 hoppar handlingen tillbaka till ungefär samma tidsperiod som tidigare, men nu som titeln antyder strax efter sekelskiftet. Det börjar bli lite oroligt i London eftersom en mordvåg drar genom staden - kan det vara Jack the Ripper som är tillbaka?

Parallellt med det följer vi Nemos dotter som överger sin åldrade far och slår sig ner i Londons sämre kvarter där hon kämpar för att överleva utan att ha kontakt med fadern eller hans underhuggare. Det går inte helt smärtfritt. Hennes berättelse berättas i bild, samtidigt som en annan kvinna figurerar i bakgrunden och sjunger en sång som anspelar på vad som händer i bild. Tydligen så är dessa sånger baserade på Tolvskillingsoperan, men eftersom jag inte sett den kan jag inte kommentera hur nära originalet de ligger.

Jag tycker att det här albumet verkar lovande, men samtidigt känns det väldigt tydligt att det inte är ett avslutat verk i sig. Tanken var att den tredje riktiga volymen i serien (om man bortser från Black Dossier) skulle bestå av tre berättelser i olika tider, men för att den inte skulle ta alldeles för lång tid att producera så publiceras den som tre separata album. Detta är alltså tekniskt sett volym ett av volym tre.

Alan Moore: The League of Extraordinary Gentlemen: Century: 1910
Illustrerad av Kevin O'Neill
Top Shelf/Knockabout, 2009
opaginerad
ISBN: 978-0-86166-160-2

Andra bloggar om: , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: