fredag, november 19, 2010

2010-83: FEL Science fiction

FEL förlag ger (enligt förordet) i huvudsak ut en tidskrift (som jag inte sett), men kan ibland även producera temavolymer om olika ämnen. Denna, om science fiction, är den första. Redaktionen säger sig inte vara speciellt bekanta med science fiction sedan tidigare och ser detta som en merit. Som lite mer erfaren läsare av svensk smallpress-sf kan jag konstatera att innehållsförteckningen mestadels innehåller kända namn. Av de 13 författarna är åtminstone 8 kända från Catahya-antologier, Schakt, Mitrania eller andra liknande publikationer.

Nykomlingar verkar däremot redaktörerna vara. Det verkar som om man helt enkelt hällt in författarnas texter i boken med formatering och allt; de olika novellerna har inte en konsistent layout. Det går väl att stå ut med även om det ser lite illa ut, men tyvärr så finns det även brister i redigeringen. Korrekturläsningen är inte helgjuten och man hittar tyvärr både rena felslag, stavfel och grammatiska fel. Det går naturligtvis att uppskatta noveller även om de har några skönhetsfläckar av det slaget, men det är mycket trevligare om man slipper försöka bortse från sånt när man läser.

Innehållsmässigt är det som novellsamlingar brukar vara: en del bra, annat mindre lyckat. Här finns välskrivna texter, skoj miljöer och bra idéer. Ibland till och med i samma novell. Jag tänker inte gå in på detaljer, men de noveller jag gillade bäst är "Beröring" av Maria Nygård, "Den rätta ägaren" av Erika Harlitz, "Nusse" av KG Johansson och "På jakt efter ideosfären" (steampunk i Sverige!) av Love Kölle.

Joel Andersson, Christina Källstrand & Viktor Nilsson, red.: FEL Science fiction
FEL förlag, 2009
282 sidor
ISBN: 978-91-978148-0-5

Andra bloggar om: , , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , , ,
intressant.se

4 kommentarer:

sfb sa...

I second that.
"FEL" kändes rätt som titel... innehållsförteckningen var näppeligen att yvas över, layout och formgivning under all kritik.

Olov L sa...

Jag måste dock säga att den, innehållsligt, var en mycket positiv överraskning för mig. Många av bidragsgivarna känns som oslipade diamanter, så det kanske finns hopp för fantastiken i Sverige trots allt.

Hans Persson sa...

Ett flertal av författarna är ju kända från tidigare antologier och magasin. Problemet är väl snarast att de svenska magasin som publicerat genrenoveller har gått och dött allihop. Just nu är det enda som kommer ut Eskapix, och det publicerar bara fantastik om den faller inom skräckområdet. "Normal" sf och fantasy lär vara svårt att få publicerad idag, och var ska då nya författare kunna utvecklas?

Olov L sa...

Äsch, så var det med det hoppet... :-)

Men jag tyckte ändå att novellerna överlag var bättre än de brukar vara i t ex Mitrania. Mer intressanta idéer, mer driv i berättandet, i några fall bättre språk.