måndag, november 29, 2010

2010-87: Scott McCloud: Understanding Comics

Understanding Comics är en bok som går på djupet om hur serier fungerar, men för att göra det hela tydligare så är den samtidigt konstruerad som en serie. Scott McCloud har ritat in sig själv i en berättelse där han går igenom olika koncept som är viktiga för hur en serie fungerar, samtidigt som den berättelsen använder alla dessa koncept så att man ska se hur de påverkar det man läser.

Innan han kommer så långt får vi dock ett försök till definition av vad "serier" egentligen är, och varifrån de kommer. Det är inte så lätt som man kanske kan tro att förklara vad serier är, visar det sig.Serier är (i de allra flesta fall, åtminstone) en blandning av bilder och text, och lyder i och med det i någon mening under de regler och konventioner som gäller både för vanlig prosatext och för konst. Men ändå inte, eftersom serier är ett sammansatt media, med egna konventioner.

Som ett exempel kan man ta mellanrummet mellan serierutorna. Det kan tyckas ointressant, men på samma gång händer det ofta mycket intressant här. Rutan till vänster visar en sak och rutan till höger visar en annan, men det är upp till läsaren att skapa sig en bild av hur man kom från det ena till det andra.

Jag har inte läst mycket om serier förr, men en hel del om skönlitteratur. Även i jämförelse med den totala mängden litteratur om litteratur jag har läst så tycker jag att Understanding Comics ligger i toppskiktet, framför allt för att dess grepp att åskådliggöra alla koncept genom att använda dem gör allting så tydligt. Rekommenderas varmt för alla som är det minsta intresserade av serier!

Scott McCloud: Understanding Comics
HarperCollins, 1993
215 sidor
ISBN: 0-06-097625-X

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: