måndag, december 06, 2010

2010-89: David A. Trampier: Wormy

Wormy är en tecknad serie som gick som följetong i rollspelstidningen Dragon under 1970- och 1980-talen. Den var lite oregelbunden i början men kom senare i åtminstone nästan varje nummer, ibland med så mycket som fyra sidor. I de tidigaste numren kan man se att teckningarna är lite trevande, men de når fort en mer utvecklad form. David A. Trampier som ritade Wormy är även känd för att ha gjort det första omslaget till Players Handbook till AD&D och många av illustrationerna i den.

Det som är tråkigt med serien Wormy är att den slutade utan förvarning i Dragon #132, mitt i handlingen. Efter några nummer utan Wormy kom en kort notis i tidningen där man sade att serien förhoppningsvis skulle komma att ersättas av en annan, men utan förklaring. Det har senare berättats hur lönecheckarna till Trampier returnerades utan att ha lösts in och att man utgick från att han dött, men det har senare förnekats av ett par andra personer som säger att han fortfarande är i livet.

Jag läste Wormy medan den gick i Dragon, men missade en del nummer och var framför allt inte med från början. Därför var det kul att hitta ett arkiv med alla Wormy-sidor så att jag kunde läsa om serien från början. Även om den saknar slut tycker jag att den är väl värd att läsa, för den är rätt annorlunda.

Wormy är en drake som sysslar med spel. Han spelar biljard, men även krigsspel. Det senare är dock av någon anledning olagligt, så han är efterlyst. Det kan möjligen ha något att göra med att när Wormy spelar krigsspel så använder han inte miniatyrer utan riktiga små troll och andra varelser som får attackera varandra mot betalning (det är inte fullt så farligt som det låter, för de kan regenerera). Även rollspel figurerar som hastigast i handlingen. Wormy föreslår att få spela en drake men får svaret "you can't be a dragon, this is a fantasy game". Just miljön är en av de saker som gör Wormy speciell, för den är inte så människocentrisk som rätt mycket fantasy brukar vara utan helt enkelt annorlunda:


En annan sak som tilltalar mig (men som möjligen vissa kan ha svårare för) är humorn i serien. Serien tar generellt sig själv på lagom mycket allvar, men här och där finns en sida där Trampier går fullständigt överbord med långa serier ordvitsar i bästa studentspexklass:


Det är synd att Wormy slutar mitt i handlingen, men det är ingen anledning att låta bli att läsa den, speciellt som man kan göra det på nätet. I själva verket är det nog i praktiken det enda sättet som finns, för serien har aldrig tryckts om och att få tag i alla gamla nummer av Dragon lär inte vara det lättaste.

David A. Trampier ("Tramp"): Wormy
Dragon Magazine, #9 (1977)-#132 (1988)
229 sidor

Andra bloggar om: , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: