måndag, december 27, 2010

2010-98: Katarina Mazetti: Mitt liv som pingvin

Mitt liv som pingvin handlar om en gruppresa till Antarktis och de människor som åker med den. Det är en brokig samling människor, naturligtvis. Wilma är en tämlingen ung kvinna som är positiv till allt, men (visar det sig) möjligen som självförsvar. Tomas har gett sig iväg på resan i akt och mening att begå självmord någonstans bland pingvinerna på Antarktis efter att hans fru tagit barnen och flyttat till sin nye amerikanske man. Alba är en äldre kvinna som tar för sig av livet, och ser till att det blir som hon vill. Förutom dessa tre som får sägas vara huvudpersonerna finns en grupp äldre män som är med på resan för att skåda fåglar, ett par äldre kvinnor som är med för att hitta varsin änkling och diverse andra.

Handlingen inleds med att Wilma nästan missar hela resan vid starten i Sverige, runt hela turen till Antarktis och tillbaka till Sydamerika igen. Det är dock inte resan som är vad boken handlar om, utan personerna. Det är deras interaktioner och observationer av varandra som gör boken, och bitvis är de riktigt träffsäkra. Kapitlen är omväxlande skrivna ur olika personers synvinklar, så man får se hur olika personer kan uppfatta samma sak på olika sätt.

Det kan också noteras att de flesta av kapitlen är skrivna utifrån Wilma, Tomas eller Alba, men det förekommer att även andra personer har fokus. I de flesta om inte alla dessa undantag så är dock texten kursiv, och det framgår av ett förord att det är helt ok för läsaren att betrakta dessa kapitel som extra utbroderingar och hoppa över dem (författaren erkänner sig själv hoppa över naturskildringar och slagsmål).

Boken är inte överdrivet djuplodande men bitvis är observationerna personerna gör av varandra riktigt bra och texten är lite underfundig och smårolig. Ingen stor litteratur, men helt ok underhållning.

Katarina Mazetti: Mitt liv som pingvin
Alfabeta, 2008
224 sidor
ISBN: 978-91-501-0943-6

Andra bloggar om: , , ,
Technorati Technorati tags: , , ,
intressant.se

1 kommentar:

Anonym sa...

Åh, en ny Mazetti! Vill ha.