onsdag, januari 12, 2011

2011-2: Alan Moore & Oscar Zarate: En liten död

Jag snubblade över det här albumet när jag letade efter böcker åt barnen. Jag vet att jag inte läst allt av Alan Moore, men jag trodde att jag åtminstone hört talas om dem av hans verk som jag inte läst men så var det uppenbarligen inte. En liten död var helt nytt för mig, även om det kom ut 1991.

En liten död handlar om Timothy Hole, en reklammakare som gjort karriär men långt ifrån är lycklig. Ett av problemen (men inte det enda) är att någon vill döda honom. Exakt vem denna någon är vet han inte. Eller det kanske han egentligen gör, men i så fall vill han inte erkänna det för sig själv. Effekten blir densamma i vilket fall.

Berättandet är lite underligt ordnat. Boken är uppdelad i ett antal sektioner som var och en inleds med en tidsperiod. Den första är 1985-1989, och sedan blir perioderna tidigare och tidigare. Det är dock inte så enkelt som att det som handlingen visas utspelar sig tidigare och tidigare. Så vitt jag kan förstå så är handlingen linjär, men de händelser som handlingen berör får sina orsaker längre och längre tillbaka i tiden. Förutom det så finns tillbakablickar här och där, vilket inte gör det lättare att lista ut exakt hur det hela hänger ihop.

Som man kan vänta sig av Alan Moore så är det en komplex historia med flera bottnar, och även om den som sagt var helt okänd för mig så är den värd att uppmärksammas. Teckningsstilen kan jag tänka mig stöter bort en del, för den är bitvis lite impressionistisk och spretig. Här och där är teckningarna gjorda ovanpå fotografier, så delar av bakgrunderna är helt realistiska. Det ger ett lite splittrat intryck, men samtidigt tycker jag att det passar rätt bra till historien. Timothy är osäker på verkligheten och bilderna speglar det väl. Hans huvudproblem verkar vara att han har svårt att ta ansvar för otrevliga saker som kommer i hans väg, och till slut hinner de ikapp honom. Det här var ett läsvärt slumpfynd som jag gärna rekommenderar.

Alan Moore & Oscar Zarate: En liten död (A Small Killing)
Översättning: Göran Ribe
RSR Epix, 1992 (originalet 1991)
Opaginerad (ett oskick!)
ISBN: 91-7089-024-2

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: