måndag, januari 17, 2011

2011-4: Neil Gaiman & John Bolton: Harlequin Valentine

På grund av dess ringa tjocklek skulle man kunna tycka att Harlequin Valentine är en bagatell, men då det är en bagatell signerad Neil Gaiman finns det ingen anledning att missa den bara för det. Den utspelar sig naturligtvis på valentindagen, men kvinnan i boken, Missy, får en något ovanlig present. Harlequin spikar fast sitt eget hjärta på hennes dörr och försvinner sedan.

Det är naturligtvis en relativt enkel historia eftersom det inte finns speciellt mycket plats att breda ut sig på, men jag tycker att den fungerar bra. Gaimans texter presenteras oftast i textytor (mer sällan i repliker). Textytorna är ofta små vilket på sätt och vis är bra eftersom det ger bilderna möjlighet att breda ut sig mer, men det gör också att texterna tidvis blir på gränsen till svårlästa. Dessutom drar bilderna inte riktigt nytta av detta, utan man har istället lagt in fler bilder än låtit några av dem vara stora och effektfulla (även om det finns några helsidor).

Bilderna är lite udda, för de är en kombination av rätt realistiska -- ibland näst intill fotorealistiska -- och ganska skissartade eller stiliserade. Personerna, framför allt deras ansikten, är realistiska medan bakgrunder och andra detaljer inte alls är lika tydliga. Stilen är lite ovan, men jag gillar den.

Som man kan ana redan av titeln så leker historien med Harlequin, Columbine och andra Commedia dell'arte-figurer, och albumet avslutas med en kort artikel av Gaiman om Harlequin, pantomin, Commedia dell'arte och andra relaterade fenomen.

Neil Gaiman & John Bolton: Harlequin Valentine
Dark Horse Comics, 2001
40 sidor
ISBN: 1-56971-620-6

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: