fredag, januari 21, 2011

2011-6: Micael Dahlén: Nextopia

Nextopia tillhör den amerikanska skolan av faktaböcker, vilket innebär att den för säkerhets skull tar om saker några gånger så att man säkert inte ska missa något. Den innehåller å andra sidan en hel del skoj exempel, så det gör inte så mycket att de bakomliggande teorierna upprepas en del.

Den grundläggande tanken med nextopia (som man kan gissa av namnet) är att det numer oftast inte handlar om hur det är nu, utan alla är inställda på vad som kommer att hända sedan. Det kanske är OK nu, men nästa projekt kommer att bli riktigt bra. Det finns också stöd för "det var bättre förr" så till vida att människor i efterhand tenderar att överskatta hur bra de tyckte om något, på samma sätt som de tror att allt kommer att bli bättre sedan. Effekten blir att man tror att det aldrig kommer att vara så dåligt som nu, vare sig förr eller senare. Om man kontinuerligt frågar samma människor om hur de uppfattar nutid och dåtid går det att se att deras uppfattningar om dåtiden ändras och blir mer positiva med tiden. Den här boken var väl OK, men jag har läst bättre. Men boken som jag börjar läsa nu, den kommer att vara riktigt bra!

Micael Dahlén: Nextopia
Volante, 2008
240 sidor
ISBN: 978-91-978368-0-7

Andra bloggar om: , , ,
Technorati Technorati tags: , , ,
intressant.se

1 kommentar:

A.R.Yngve sa...

Din bokrecension som jag läser just nu är väl OK, men din *nästa* recension blir säkert bättre!
;-)

Michael B Tretow drev hejdlöst med "Det Var Bättre Förr" i en låt med samma titel... och i den här tokroliga sketchen "Moderna Tider":
http://www.youtube.com/watch?v=0NWSHdLTCow