måndag, januari 24, 2011

2011-7: Dakota Lane: Gothic Lolita

Gothic Lolita handlar om två tonårstjejer som klär sig i gothic lolita-stil. De började skriva varsin blogg när de var elva och började av en slump läsa varandras, men de har aldrig kommunicerat direkt med varandra, bara via bloggarna. Det, och att de båda har en japansk och en amerikansk förälder är deras stora likheter. Nu är de sexton år och deras situationer är rätt annorlunda.

Miya bor i Tokyo tillsammans med sin bror, men han är bokstavligen allt hon har. De bor på ett barnhem efter att deras pappa först lämnat dem där och sedan dött. Miya oroar sig över att någon, som exempelvis den störiga amerikanskan som är på barnhemmet just nu, ska komma och adoptera hennes bror så att de inte längre får vara tillsammans.

Chelsea däremot bor i Los Angeles och har föräldrar och till synes ett ordnat liv och så, men hon lider av att hennes lillebror försvann för tre år sedan. En rätt stor del av boken går åt till att bygga upp den här situationen och måla upp karaktärerna. Det låter som rätt lång tid (och är det väl i viss mån också), men då presentationen görs på ett ganska fragmentariskt sätt så tar det ett tag innan man får klart för sig hur allt hänger ihop. All text är skriven utifrån antingen Miyas eller Chelseas perspektiv och jag tycker att det är rätt välgjort även om Chelseas texter kan bli lite väl påfrestande emo ibland. Miyas texter består delvis av hennes blogginlägg. Chelsea däremot slutade blogga när hennes bror försvann för tre år sedan, men Miya tittar fortfarande med en dåres envishet dagligen efter uppdateringar.

Naturligtvis börjar Chelsea till slut skriva igen, efter att ha hållit allt inne så länge, och det får konsekvenser för alla.

Jag tycker att upplägget för boken är rätt skoj och prosan fungerar bra (även om det är irriterande med dess försök att emulera tonårsbloggar genom att utesluta alla versaler). Flickornas ältade av sina problem (verkliga eller påhittade) känns trovärdigt, men det kan man tyvärr inte säga om slutet. Att det skulle framkomma något slags koppling mellan Miya och Chelsea var uppenbart, men att den skulle bli fullt så banal trodde jag inte. Jag tillhör å andra sidan dem som tycker att ett misslyckat slut på en bok visserligen naturligtvis är en brist, men inte något som förstör det man läst fram till slutet.

Dakota Lane: Gothic Lolita
Atheneum, 2008
201 sidor
ISBN: 978-1-4169-1396-2

Andra bloggar om: , , ,
Technorati Technorati tags: , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: