onsdag, januari 26, 2011

2011-8: Gaston Leroux: Fantomen på operan

Fantomen på operan är en av de böcker som stått längst i min olästa-hylla (jag har den sorterad i kronologisk inköpsordning), men nu fick jag för mig att jag skulle läsa den. Den presenteras som författarens undersökningsrapport i fallet med fantomen på operan med diverse referenser till polisrapporter och annat sådant, och i början tyckte jag att den var rätt trist. Efter ett tag kom den dock igång, och blev riktigt lättläst.

Om någon lyckats missa det efter Andrew Lloyd Webbers succémusikal baserad på den här boken så bor det alltså en "fantom" i operahuset i Paris, och han ställer krav på direktörerna. Inte nog med att han vill ha 20000 franc i månaden, han har också synpunkter på vilka aktriser som ska få chansen att spela huvudroller. Riktigt komplicerat blir det dock inte förrän han kidnappar Christine, den sångerska han velat få att sjunga huvudrollerna. Förutom att hon naturligtvis behövs i uppsättningarna så har hon även en trolovad, Raoul de Chagny, som omedelbart börjar leta efter henne när hon försvinner.

Jag hade förväntat mig att det här i huvudsak skulle vara ett triangeldrama, men egentligen är det inte det. Christine är aldrig på allvar intresserad av fantomen, utan det hela är snarare en äventyrshistoria när Raoul och diverse andra försöker lista ut var fantomen gömmer Christine. Hur som var det rätt trevlig läsning. Jag tycker dock inte att idén att presentera det hela som en rapport om fakta tillför något. Det känns lite ojämnt genomfört för att göra det hela intressant.

Gaston Leroux: Fantomen på operan (Le Fantôme de l'Opéra)
Översättning: Ulla Hornborg (från den engelska utgåvan)
Bokförlaget Trevi, 1989 (originalet 1909)
256 sidor
ISBN: 91-7160-938-5

Andra bloggar om: , , ,
Technorati Technorati tags: , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: