torsdag, januari 13, 2011

SF-Bokhandelns topplista

SF-Bokhandeln har släppt sin svenska och engelska topplista över vilka böcker som sålde mest under 2010. Den engelska innehåller en massa kända namn som Robert Jordan, Terry Pratchett och Peter Hamilton och är inte så speciellt intressant.

Det är däremot intressant att titta på den svenska listan. Jag noterar två saker. Här finns, trots att det ibland känns dåligt med svenska författare i fantastikgenrerna, faktiskt fyra böcker av svenska författare på listan (inklusive förstaplatsen!):
1: Nene Ormes: Udda verklighet
10: John Ajvide Lindqvist: Lilla stjärna
12: Anders Fager: Svenska kulter
14: Erik Granström: Svavelvinter


Alla dessa är bra böcker som jag gärna rekommenderar. (Jag har tyvärr inget blogginlägg om Svavelvinter, för jag skrev inte om allt jag läste när den kom ut (anledningen till att den ligger på försäljningslistan är pocketnyutgåvan).)

Man kan också notera att av de översatta titlarna så är nästan alla antingen i någon mån ungdomsböcker (Eoin Colfers Liftarens guide till galaxen: En grej till... och Stephenie Meyers Bree Tanners andra liv) eller så är de översättningar från andra språk än engelska. I praktiken handlar det om ryska: dels Dmitrij Gluchovskijs Metro 2033 och dels inte mindre än sju böcker av Nick Perumov. Den enda bok som inte passar in i någondera facket. är en Lovecraft-titel. Gissningsvis kan man tolka det som att en stor del av SF-Bokhandelns kunder hellre läser på engelska än väntar på en svensk översättning.

Det kan också noteras att endast 2 av böckerna på listan kan klassas som sf. 3-5 kan kallas skräck och 9-12 är fantasy, beroende på lite hur man räknar (några av böckerna platsar i flera genrer). Det värsta är att det känns som att man ska se de ynka 2 sf-titlarna som en framgång, i och med att några sf-titlar alls orkat upp på listan.

Andra bloggar om: , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: