måndag, februari 14, 2011

2011-15: K. G. Johansson: Googolplex

I en inte allt för avlägsen framtid reser Jack och några till med ett kolonistskepp till en planet 32 ljusår bort där de börjar ett nytt liv, knapert men möjligt att leva. Jack blir kär i Liya, men efter ett tag visar det sig att han inte är riktigt lycklig. Han lider av drömmar som han inte blir av med, men som inte heller säger honom vad de egentligen handlar om.

I den här världen så kan man ladda upp och ner personligheter i nya kroppar vid behov, och det är det som gör att så här långa resor är möjliga. Även under en persons vanliga liv är det normalt att man då och då byter kropp, antingen för att man råkar ut för en olyckshändelse eller för att den gamla kroppen helt enkelt är utsliten.

Tid är alltså inte något större problem för personerna, och det gör att Jack (tillsammans med några till) bestämmer sig för att avbryta sin vistelse på kolonin och återvända till jorden. Skeppet de kom i delads upp inför landningen så att varje person fick en egen landningskapsel som sedan fungerat som bostad, men det är i sådana här lägen möjligt att slå ihop några av husen till ett skepp igen.

När Jack kommer tillbaka till jorden får han reda på saker om sitt tidigare liv på jorden som han inte hade en aning om, och det leder honom in på en jakt efter en person. Hans liv upptas totalt av den här jakten, men den leder honom till olika världar i ett multiversum snarare än till olika platser i universum. En ganska stor del av boken upptas av Jacks kämpande med att komma underfund med hur multiversat egentligen hänger ihop.

Själva forskningarna kring multiversat är rätt intressanta även om de tar upp väl så mycket plats som själva handlingen. Det jag däremot tycker är lite trist är att lejonparten av boken består av återberättande av vad som hänt, närmast i krönikeform, istället för att själv låta läsaren se vad som händer. Det slår mig nu att både denna berättaregenhet och stora delar av grundpremisserna får mig att tänka på böcker av Dénis Lindbohm.

K. G. Johansson: Googolplex
Wela Förlag, 2010
228 sidor
ISBN: 978-91-86081-09-6

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

1 kommentar:

Anonym sa...

Skit också. Jag skulle ju läsa den där. Lånade den på bibblan och allting, men det har inte blivit av ännu.

Snart!