fredag, februari 25, 2011

2011-20: Stephen King: Desperation

Mitt ute i öknen i Nevada ligger den lilla hålan Desperation. Boken inleds med att ett antal personer är på väg om inte till staden så i alla fall mot den för att fortsätta mot något annat större mål. De har inget gemensamt och känner inte varandra, men snart kommer de att föras samman på liv och död. Deras första kontakt med staden, och den första indikationen på att något är fel, är att de alla stoppas av en gigantisk polis som hittar något fel på deras fordon eller på något de gjort. Han tar med dem till stationen och burar in dem, och i flera fall dödar han någon i sällskapet på vägen till stationen. Från början var det ett medelålders par, en familj med två barn och en författare på fallrepet. I finkan från början finns en av stadens invånare.

Det visar sig att gruppen människor inte bara har den galne polisen mot sig, utan även elementen (i form av en rejäl storm) och en del djur som inte beter sig som de borde. De måste samarbeta för att komma ur fängelsecellerna och på något sätt ta sig ur staden. Det hela utvecklar sig till en berättelse där tro och förtröstan spelar en rätt stor roll, och för ovanlighetens skull i en King-roman så handlar det om explicit kristen tro framför allt hos David, sonen i familjen (det enda andra exempel jag kommer på är 'Salem's Lot, och fader Callahan där har en del problem att verkligen tro på sin gud). Här är gud dock en stark kraft, komplett med fiskar-och-bröd-scen.

En sak som retar mig är att det finns en hel del rätt onödiga upprepningar. Boken inleds med hur polisen fångar in tre olika fordon och tar personerna till finkan. Till stor del är de här berättelserna rätt lika varandra och jag tycker inte att det tillför så väldigt mycket att berätta alla tre händelserna lika detaljerat. I resten av boken finns det inga lika stora sjok med upprepningar, men även i det lilla återkommer en del saker onödigt ofta, kanske framför allt när det gäller händelser i författarens förflutna som repeteras nästan som mantran.

Här finns inte heller någon förklaring till vad det är som egentligen händer. Man får intrycket av att King kokat ihop en gammal ondska och placerat den i gruvstaden Desperation inte för att han har något intressant att säga om den i sig, eller egentligen om personerna som dras in i den heller utan det verkar mer som om han börjat skriva utifrån idén "vad skulle hända om några personer togs fast av en galen polis" och sedan bara sett var det hela slutade. Att det leder fram till något övernaturligt är inget förvånande i sig i en King-bok, men jag tycker att det brukar vara bättre underbyggt och uttänkt än så här.

Med detta sagt så ska jag också säga att King som vanligt är utmärkt på att beskriva saker och personer så att man känner att man ser dem och vet vilka de är. Riktigt bra blir det i en tillbakablick där King drar fram det magiska nostalgiska skimmer som han på något sätt nästan alltid lyckas väva runt sina historier när de utspelar sig i äldre tider ("The Body", "Rita Hayworth and Shawshank Redemption", Hearts in Atlantis, etc), men den här gången ligger händelserna bara månader tillbaka i tiden, och finns med här som förklaring till varför David har en så aktiv tro på gud.

Det här är ingen av Kings bästa böcker, men helt schysst läsning.

Stephen King: Desperation
Viking, 1996
690 sidor
ISBN: 0-670-86836-1

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: