måndag, februari 28, 2011

2011-21: Kaori Ekuni: Twinkle Twinkle

Mutsuki och Shoko har båda ungefär samma problem, men av olika anledningar. Deras föräldrar vill att de ska gifta sig men de har själva ingen lust, och i vilket fall kan det bli svårt att hitta någon som är intresserad. Mutsuki är homosexuell och i ett förhållande med Kon, men hans föräldrar vill hellre se att han gifter sig. Shoko är lätt alkoholiserad och mentalt instabil och inte speciellt intresserad av att gifta sig.

Trots detta tvingas de ihop på ett datingarrangemang, och redan i början av diskussionen gör de klart för varandra att de egentligen inte alls är intresserade av att gifta sig. Det slutar med att de gifter sig, men bara som en front för att var och en kunna leva vidare som de vill samtidigt som de upprätthåller en front av normalitet mot sina respektive föräldrar.

Shokos föräldrar vet inget om Mutsukis homosexualitet och Mutsukis föräldrar känner inte till Shokos problem. Allt är frid och fröjd, eller åtminstone borde det vara det. Trots parets ansträngningar att upprätthålla fasaden märker de snart att det inte verkar vara så enkelt att vara gift, även om det bara är för syns skull.

Jag har väldigt dålig insikt i hur det japanska samhället egentligen fungerar, men här får man ett intryck av att det är tämligen rigidt. Framför allt Shoko sticker ut, och hennes infall ställer ibland till det. Man får väl i huvudsak kalla det här för ett triangeldrama mellan Shoko, Mutsuki och Kon, men till skillnad från de flesta triangeldramor så är alla personer här medvetna om och införstådda med de andras existens. Jag tycker att det här var ett skoj upplägg, väl genomfört.

Kaori Ekuni: Twinkle Twinkle (Kira Kira Hiraku)
Översättning: Emi Shimokawa
Vertical, 2003 (originalet 1991)
171 sidor
ISBN: 1-932234-01-2

Andra bloggar om: , , ,
Technorati Technorati tags: , , ,
intressant.se

1 kommentar:

Bokgläntan sa...

TÄVLING: Vinn Feber (uppföljaren till Frost) på Bokgläntan: http://bokglantan.wordpress.com/2011/02/26/tavling-vinn-den-nya-boken-feber/

Länka gärna till den så att fler får chansen att tävla:)