fredag, mars 04, 2011

2011-23: Stephen King: Full Dark, No Stars

Full Dark, No Stars är Stephen Kings senaste bok, och trots att det bara är två år sedan Just After Sunset kom ut så är det dags för en novellsamling igen. Man kan nästan tänka sig att de har något slags samband eftersom titlarna är så tematiskt lika. Jag har å andra sidan iget emot novellsamlingar från King, för de brukar innehålla intressanta saker.

Full Dark, No Stars innehåller bara fyra texter. Två långa, en kort och en mellanlång. Här ska väl sägas att "kort" är med King-måttstock. Även den texten är över 30 sidor.

1922 är skriven i första person och avslöjar hur berättaren har ihjäl sin fru (med hjälp av sin son). Som titeln antyder utspelar sig händelserna i början av seklet på en bondgård i utkanten av ett samhälle. Det förekommer övernaturligheter i historien men det antyds i berättelsen att de skulle kunna vara hallucinationer och som läsare har man bara huvudpersonens berättelse att gå på. Jag lutar åt att det verkligen händer underliga saker, men det är svårt att vara helt säker. Den stora behållningen i texten är Kings skildring av framför allt huvudpersonens men även sonens reaktioner på mordet. Ångesten ligger tung över nejden, men den yttrar sig på olika sätt hos far och son. Att det dessutom är brist på pengar i hushållet gör naturligtvis inte saken bättre. Kings historier som utspelar sig i dåtid brukar vara rent lysande på att frammana den period de utspelar sig i. Jag ska inte säga att den här är dålig, men den är inte lika bra som de brukar vara. Jag misstänker att det helt enkelt handlar om att den här berättelsen utspelar sig i en period som King inte själv varit med om, medan historier som "The Body" och Hearts in Atlantis utspelar sig under hans uppväxt och han därmed kan fylla dem med alla de små observationer som gör deras miljöer så verkliga.

Big Driver handlar Tess som är författare till en deckarserie där en samling gamla tanter i en stickförening löser mord. Hon åker iväg och håller ett föredrag om sina böcker och får ett tips om en kortare (men mindre) väg hem, men när hon kör den vägen hem kör hon sönder bilen. När hon stannar för att fixa det stannar en man och verkar först planera att hjälpa henne, men det slutar istället med våldtäkt. Det här är dock bara upptakten, för det är vad våldtäkten gör med henne som är vad berättelsen handlar om. Tess kommer snabbt underfund med att hon har sidor som hon inte hade en aning om, och möjligen inte heller är helt bekväm med.

En egenhet i den här historien är att Tess ofta resonerar med saker i sin närhet, som exempelvis sin GPS (som iofs pratar med henne, men inte speciellt intelligent) och sin katt. Hon uppfinner dock även svar till dem, så det hela framstår som en komplett dialog. Jag tycker nog däremot att King gör det lite onödigt lätt för sig i upplösningen till historien, rent handlingsmässigt. När det gäller personteckning och så fungerar historien däremot bra.

Fair Extension är den kortaste historien i boken, och den har också ett klassiskt upplägg i form av en avtal-med-djävulen-historia. Dave Streeter har cancer och vet att hans dagar är räknade när man träffar en person som säger att han kan ge honom tio-femton år till. Som man kan vänta sig är det dock en del bivillkor av det mindre trevliga slaget förknippade med erbjudandet. Dave tvekar dock inte; att få tillbaka sitt liv smäller högre än de moraliska betänkligheterna bivillkoren skapar. Det här tycker jag är berättelsens svaghet, för Dave har egentligen aldrig några större problem trots det svek han tvingas iscensätta. Inte nog med att han får sitt liv tillbaka, han blir heller aldrig avslöjad som den som ställer till det för andra. I den mån det finns någon moral i den här berättelsen tycks den vara att den som beter sig som ett praktarsle för att förbättra för sig själv kommer undan med det och får det bra. Jag hade väntat mig mer problematisering, även i en så här pass kort text.

A Good Marriage slutligen handlar om Darcy Anderson som lever ett trevligt medelklassliv, lyckligt gift sedan årtionden med en omtänksam man. Eller det är i alla fall vad hon tror, till hon en dag snubblar över en låda i garaget. Den innehåller saker som hon inte i sin vildaste fantasi kunde ana att hon skulle hitta hemma, och det ställer hela hennes värld på ända. I viss mån är den här historien besläktad med "Big Driver", men här tas inte några genvägar. Darcy får oönskade (och oförskyllda) moraliska problem, men till skillnad från Dave i "Fair Extension" så brottas hon med dem på ett trovärdigt sätt och jag tycker att historien får ett vettigt slut.

Sammantaget måste jag säga att den här novellsamlingen är lite trött. Ingen av historierna är direkt dålig, men flera av dem har brister. King skriver som vanligt så bra att han kan komma undan även med en del fadäser, men samtidigt vet jag ju att han kan mycket bättre. Den text som står ut som bäst är "A Good Marriage" som jag tycker är lyckad utan några signifikanta brister.

Om man ska envisas med att hitta fel så finns det flera historier där någon för efterforskningar på en dator, och här framgår det att detta inte direkt är något som King själv sysslar med eller är speciellt insatt i. På ett ställe refererar han till Firefox som en sökmaskin, och över lag är de här bitarna överbeskrivna och underresearchade. Det är dock ett problem som bara drabbar beskrivningarna; själva handlingen påverkas inte. Dessutom är det i vilket fall smådetaljer. Om det är något som King generellt är bra på så är det att frammana miljöer och stämningar så att det känns som om man var där och upplevde det själv.

Stephen King: Full Dark, No Stars
Scribner, 2010
368 sidor
ISBN: 978-1-4391-9256-6

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: