måndag, mars 07, 2011

2011-24: Yoko Ogawa: En gåtfull vänskap

Den här boken handlar om en ung kvinna som jobbar som hemhjälp. Hon får i uppdrag att jobba hos en gammal matematiker som avverkat många andra hemhjälper eftersom han är rätt speciell att ha att göra med. Efter en olycka för många år sedan så fungerar inte hans långtidsminne efter olyckan. Han kommer ihåg saker i 80 minuter, sedan försvinner de. Det innebär att hushållerskan är lika okänd för honom varje morgon när hon kommer, för han kommer inte ihåg att de setts tidigare.

För att minska på det här handikappet så har han utarbetat ett system med minnelappar som han fäster på sin kostym. På en av de mest centralt placerade står det mycket riktigt "mitt minne räcker bara 80 minuter". Det är dock inget fel på hans matematiska förmågor, och ibland använder han dem nästan som ett skydd mot omgivningen. Istället för att prata om vädret eller aktuella händelser (som han naturligtvis inte vet något om) frågar han efter tal: skonummer, födelseår och annat, och förklarar sedan varför just det talet är ett extra intressant primtal eller något annat i den stilen.

Med i handlingen finns även hushållerskans son. När matematikern (som kallas "doktorn" boken igenom) får reda på att sonen går hem själv och väntar på att mamma ska komma hem kräver han att sonen istället ska komma hem till honom på eftermiddagarna. Det leder till att sonen (som doktorn börjar kalla "Roten", eftersom hans frisyr gör att ovansidan på hans huvud är helt platt, som ett roten-ur-tecken) sitter hos doktorn och läser sina läxor, och så småningom också får hjälp med sina matteuppgifter.

Ibland förklarar doktorn något matematiskt fenomen, men lika ofta börjar han berätta men lämnar sedan resten som övning åt Roten och hans mamma (och läsaren). Det hela är ganska likt Sifferdjövulen om än inte så utpräglat.

Hushållerskan och Roten gör vad de kan för att doktorn inte ska bli upprörd i onödan (undvika att tala om aktuella händelser, inte låtsas om att de fått samma förklaring många gånger tidigare, och så vidare), och ganska snart utvecklas vad som från början var ett lite underligt jobb till ett vänskapsförhållande. Doktorn å sin sida tycker mycket om Roten och hans mamma, men samtidigt glömmer han bort dem strax efter att de skiljs åt och måste sedan lära känna dem igen nästa dag.

Det här är en vacker liten bok (både innehållsmässigt och rent fysiskt, för den delen). Man känner både för och med personerna i den. Det är svårt att sätta sig in i vilken situation doktorn lever i, men jag tycker att boken gör det bra. Bitvis är det en lite sorglig historia, men framför allt är det en annorlunda och mycket läsvärd bok.

Yoko Ogawa: En gåtfull vänskap (Hakase no aishita sushiki)
Översättare: Vibeke Emond
Albert Bonniers Förlag, 2011 (originalet 2003)
351 sidor
ISBN: 978-91-0-012425-0

Andra bloggar om: , , ,
Technorati Technorati tags: , , ,
intressant.se

3 kommentarer:

Anonym sa...

Nämen, Sifferdjävulen! det var längesedan... :) Tror att jag byggde hela mitt matteintresse från mellanstadiet till gymnasiet på den boken.

Joanna sa...

vackert designad och vackert lågmält innehåll, läsvärd enligt mig!

AnnCharlott sa...

Blir riktigt sugen på att läsa boken efter att ha läst ditt inlägg om den.