fredag, mars 18, 2011

2011-28: Michael Cunningham: Timmarna

Jag antar att jag egentligen gjort helt fel här, för nu har jag läst Timmarna utan att först ha läst Virginia Woolfs Mrs Dalloway, men jag tyckte att det var en njutbar upplevelse i alla fall, och nu blev jag istället nyfiken på att läsa Mrs Dalloway.

Timmarna består av tre olika handlingstrådar som löper parallellt och speglas i varandra, men det är inte förrän i slutet man kan se något av hur de hänger ihop på riktigt.

I nutid håller Clarissa på att förbereda inför en fest hon ska ordna för sin vän och tidigare älskare Richard som är sjuk, men som också just fått ett stort litterärt pris. Clarissa kallas dock "Mrs Dalloway" av Richard som tyckte att hon borde vara uppkallad efter en stor litterär gestalt.

I 1949 håller hemmafrun Laura Brown på att förbereda inför en fest för sin man, samtidigt som hon tar hand om sonen Richie. Men egentligen vill hon inte hålla på med någondera, hon vill bara dra sig undan från allt och läsa Mrs Dalloway.

I 1929 håller Virginia Woolf på att instruera sin hushållerska inför ett besök av hennes syster, samtidigt som hon kämpar mot sin depression och arbetar med romanen Mrs Dalloway vars huvudperson heter Clarissa och håller på att förbereda en fest.

Jag antar att det finns många fler kopplingar mellan Timmarna och Mrs Dalloway än vad som är uppenbart av det ovanstående, men även om jag missar dem så har jag inga svårigheter att se att det här är en bra bok. Den gör ett ypperligt karaktäriseringsarbete med sina huvudpersoner och deras osäkerheter och ovilja mot det de måste göra istället för det de vill göra.

Michael Cunningham: Timmarna (The Hours)
Översättning: Rebecca Alsberg
Albert Bonniers Förlag, 2003 (originalet 1998)
232 sidor
ISBN: 91-0-010249-0

Andra bloggar om: , , ,
Technorati Technorati tags: , , ,
intressant.se

1 kommentar:

Lise A sa...

Filmen er også udmærket.