onsdag, april 20, 2011

2011-37: Mari Akasaka: Vibrator

Vibrator följer Rei Hayakawa, en ung kvinna som håller på att falla sönder. Hon är journalist, men lider av depressioner och hör ett ständigt sorl av röster i huvudet. För att hålla rösterna i schack börjar hon dricka allt mer men det löser inte problemet helt, och hon inser rätt fort att det inte heller är hållbart i längden. Hon börjar istället experimentera med att kräkas när hon ätit, ett slags självpåtagen bulimi, och upptäcker att det ger ett slags lyckokänsla. Om sedan ätstörningar och alkoholism är ett acceptabelt pris för att hålla rösterna i huvudet borta är en öppen fråga.

En dag när hon handlar sprit får hon syn långtradarchauffören Okabe och utan att säga något följer hon med honom till bilen och följer med, vilket han accepterar. De åker på en road trip genom Japan, men landskapet är helt oviktigt. Det som egentligen utforskas är deras inre. Vi får långsamt reda på mer om Okabe som har fru och barn men ser till att hålla det hemmalivet noga skilt från sitt liv på vägen, liksom han har skilt sitt nuvarande liv från sitt tidigare liv som smågangster.

I den mån Rei och Okabe har kontakt med någon annan så är det via den CB-radio som Okabe har i långtradaren, så även den här mänskliga kontakten är slumpmässig, svårgripbar och känslofri, precis som förhållandet mellan dem själva.

Jag tyckte att första halvan eller så av den här boken var riktigt bra, men sedan kändes det som om den svävade ut och tappade fokus, trots att den är så kort. Jag ångrar inte att jag läste den, men den lovade mer i början än slutet höll.

Mari Akasaka: Vibrator
Översättning: Michael Emmerich
Faber & Faber, 2005 (originalet 1999)
130 sidor
ISBN: 978-0-571-21087-9

Andra bloggar om: , , ,
Technorati Technorati tags: , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: