fredag, maj 06, 2011

2011-39: Anders Fager: Samlade svenska kulter

För ungefär ett år sedan skrev jag om Anders Fagers utmärkta debut, novellsamlingen Svenska kulter. Nu har uppföljaren kommit, i form av Samlade svenska kulter. Det här är också en novellsamling, uppdelad i tre delar. Från början var det tänkt att det skulle bli tre novellsamlingar med Svenska kulter som den första. Nu blev det en samling med alla tre mellan samma omslag istället. Den första tredjedelen av Samlade svenska kulter består alltså av samma noveller som finns i Svenska kulter, men de är värda att läsa igen.

Fullt så enkelt som att det här är en novellsamling är det inte riktigt heller. Precis som Svenska kulter så är även den här volymen uppdelad i längre namngivna noveller och namnlösa novellfragment som alternerar genom boken. Ungefär när man läst igenom Svenska kulter började man kunna ana att det fanns något större bakom de här texterna, och när man nu får ytterligare två gånger så många texter till är det lätt att se att allt i Anders Fagers texter hänger ihop. Det här handlar inte om fristående noveller, utan det är snarare en fragmentarisk bild av en sammanhållen vision av ett Sverige som inte alls är som vi är vana vid att se det. Här finns tentakelmonster i skogarna i Småland, uråldriga sällskap som tillbär än äldre gudar och en Dagon-koloni i Stockholms skärgård.

Man behöver inte tveka om att Anders Fager har läst sin H. P. Lovecraft både en och två gånger, men han har sedan stöpt om de influenserna till en helt egen vision av ett skräckinjagande Sverige. På ytan är det likt det vi är vana vid, men under fernissan på toppen finns saker man helst inte vill se. De lovecraftianska lånen är oftast förflyttade till nutid, men här finns även enstaka texter som utspelar sig tidigare, från en novell med Göring som en av huvudpersonerna via en sekelskiftestext och tillbaka till tidigt 1700-tal i ytterligare en.

Anders Fager har byggt en helgjuten miljö av sitt alternativa Sverige och beskriver den väl genom att ge läsaren glimtar här och där, men han är också väldigt bra på att presentera de personer han skriver om. De känns verkligen som personer av kött och blod, och uttrycker sig också på väl tidsanpassade sätt. Mycket välgjort!

Anders Fager: Samlade svenska kulter
Wahlström & Widstrand, 2011
547 sidor
ISBN: 978-91-46-22096-1

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

1 kommentar:

Böcker, böcker, böcker sa...

Åh, den fick jag precis hem. Kul!