måndag, maj 23, 2011

2011-42: Ismaïl Kadaré: Den döda arméns general

Ett tjugotal år efter att Italiens ockupation av Albanien har upphört skickas åter en general dit, men den här gången i ett mer fredligt ärende. Han har i uppdrag att återföra så många som möjligt av sina döda landsmän till Italien, vilket innebär att de ska grävas upp och identifieras. Det är naturligtvis inte så lätt eftersom det inte finns några tillförlitliga uppgifter om var alla är begravda, och även när man hittar någon så är det inte lätt att veta exakt vem det är.

Generalen sköter sitt uppdrag tillsammans med en präst och diverse inhyrda lokala arbetare som utför själva grävandet. Under tiden som mannarna fysiskt gräver efter skelett så försöker generalen att gräva fram uppgifter om de italienska stupade från lokalbefolkningen för att komplettera de uppgifter han har med sig hemifrån.

Det faktiska grävandet efter skelett används som ett skelett i boken. På det draperas sedan generalens stigande uppgivenhet och desperation över sin uppgift som verkar allt mer hopplös. Han hittar visserligen stadigt skelett efter soldaterna, men han vill också hitta kvarlevorna efter den saknade översten Z, men sanningen om honom undgår hela tiden generalen. Uppblandat med skildringen av vad som sker med grävandet återberättas diverse historier som generalen hör i sitt sökande; en del från nutid och andra från krigets dagar. Det här gör att boken stundtals nästan känns som en novellsamling med en sammanhållande ramhandling snarare än en roman.

Man ska inte förvänta sig någon action när man läser den här boken; den rör sig i ett tämligen makligt tempo. Det passar å andra sidan berättelsen bra, och jag tycker att det hela är väl skildrat.

Ismaïl Kadaré: Den döda arméns general (Le Général de l'Armée morte)
Översättning: Britt Arenander
Bonnier, 1973 (originalet 1970)
240 sidor
ISBN: 91-0-039135-2

Andra bloggar om: , , ,
Technorati Technorati tags: , , ,
intressant.se

2 kommentarer:

violen sa...

Det var den här boken som gjorde att jag upptäckte Kadare........

http://violensboksida.bloggplatsen.se/2010/01/01/2460565-kadare-ismail/

Emmas Bokhylla sa...

Jag har for mig att jag har den liggandes hemma, men ar inte helt saker... Vet i alla fall att jag flera ganger har funderat over den nar jag har klickat hem bestallningar. Den verkar oerhort tilltalande.