onsdag, maj 11, 2011

Jules Verne-Magasinet 548


Det senaste numret av Jules Verne-Magasinet är en digital fotobok med bilder tagna av Sam J. Lundwall 1955-2011. Vad jag kan se presenteras bilderna inte i någon ordning, vare sig kronologiskt eller tematiskt, utan man får en blandning av nytt och gammalt, stort och smått. Bilderna är också blandade mellan svartvitt och färg, och här verkar inte åldern ha så mycket att göra med vilken typ bilden tillhör. De äldsta bilderna är svartvita, men i övrigt är det blandat.

I huvudsak kan man nog säga att bilderna faller i tre olika kategorier. Det finns många porträtt, både närbilder och gruppbilder. En hel del av dem är antingen sf-fans eller sf-författare (gränsen är ofta inte helt lätt att dra), men långt ifrån alla. En annan grupp är miljöbilder, oftast byggnader eller stadsmiljöer. De flesta är från Europa (Italien, Frankrike, England, Sverige) eller New York. Den tredje gruppen (som ibland överlappar med den föregående) är detaljer. Enstaka föremål eller delar av föremål fotograferade ur ibland udda vinklar som gör det hela mer till ett konstverk än en ren avbildning.

Några av bilderna känner jag igen. Ett par för att de är väldigt lika omslaget till Sams roman Flicka i fönster vid världens kant (rimligen tagna samtidigt), andra för att de varit publicerade i JVM.

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: