söndag, november 20, 2011

2011-74: Johan Theorin: Sankta psyko

Med Sankta psyko tar Johan Teorin paus från sina ölandsromaner och för den delen får man väl säga att han även tar paus från deckargenren, även om det inte är fullt så tydligt.

Jan Hauger är barnskötare men arbetslös, och boken börjar med att han kommer till en anställningsintervju på förskolan Gläntan som ligger precis intill Sankta Patricias regionklinik - i folkmun Sankta psyko. Sankta Patricia är ett säkerhetsklassat vårdhem för tvångsintagna brottslingar med psykiska problem. Förskolan Gläntan ligger där den gör eftersom barnen som går där har föräldrar som bor på Sankta psyko.

När det gäller personalen så är det i princip vattentäta skott mellan Sankta psyko och Gläntan. Jan får bara veta det mest grundläggande när man blir anställd, och uppmuntras sedan att inte försöka forska i vad som händer inom sjukhusets väggar. Det finns däremot en koppling mellan de två verksamheterna, och det är naturligtvis barnen. De olika barnen slussas med jämna mellanrum via en underjordisk gång in till sina föräldrar på Sankta psyko och sedan tillbaka några timmar senare.

På sätt och vis är det här ett tillräckligt skruvat scenario för att kunna bli skrämmande i Theorins händer, men det stannar inte där. Jan Hauger en mörk hemlighet i bagaget: en gång under en tidigare tjänst gick han och en annan lärare ut i skogen med ett antal barn, men kom tillbaka med ett barn färre. Jan har inga misstankar riktade mot sig efter den händelsen, men han berättar inte heller om den på sin nya arbetsplats. Vad tiden lider visar det sig att det finns fler som inte berättar allt, och situationen på Gläntan och Sankta psyko kommer snart att gå mot en dramatisk upplösning.

Johan Theorin har återigen skapat en roman som lyckas vara stämningsfull utan att offra vare sig drivet i handlingen eller läsbarheten. Det här är en bok som man ogärna lägger ifrån sig. Mycket bra!

Johan Theorin: Sankta psyko
Wahlström & Widstrand, 2011
399 sidor
ISBN: 978-91-46-22122-7

Andra bloggar om: , , ,
Technorati Technorati tags: , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: